Stedendriehoek online magazine wordt geladen

Dit magazine is het best te bekijken in Internet explorer 9 of hoger, Firefox, Safari of Chrome

Edities

  • Stedendriehoek
    Nummer 1
  • Stedendriehoek
    Nummer 2
  • Stedendriehoek
    Nummer 3
  • Stedendriehoek
    Nummer 4
  • Stedendriehoek
    Nummer 5
  • Stedendriehoek
    Nummer 6
  • Stedendriehoek
    Nummer 7
  • Stedendriehoek
    Nummer 8
  • Stedendriehoek
    Nummer 9
  • Stedendriehoek
    Nummer 10
  • Stedendriehoek
    Nummer 11
  • Stedendriehoek
    Nummer 12
Cleantech Regio, vierde jaargang, nr. 4 december 2017

Aanvalsplan binnenstad Zutphen

Techniekfabriek Cambio timmert circulair aan de weg

Groene kolenboer investeert in het landschap

Fietsen in de regio wordt steeds leuker

Impuls elektrisch rijden: Emovia!

Samenwerking voor acquisitie bedrijven

Economische Agenda Apeldoorn: doen!

Update Cleantech Regio Development

Uitvoeringsagenda economie Apeldoorn

Emovia geeft elektrisch rijden een boost

Elektrisch vervoer heeft de toekomst. Daarvan zijn de initiatiefnemers van Stichting Oost Nederland Elektrisch stellig overtuigd. Met Emovia, het nieuwe centrum voor elektrisch rijden, willen zij die omslag in het oosten van het land versnellen. Daarbij worden ze ondersteund door de Cleantech Regio.

Elke vrijdag ontmoeten Martijn Hendriks, Herman Winkelhorst en Tonnie Tekelenburg elkaar in het Cleantech Center in Noorderhaven in Zutphen. Van daaruit werken zij aan de verdere ontwikkeling van Emovia: het centrum voor elektrisch rijden. Dat gaat ‘groener’ en volledig elektrisch vervoer een boost geven in de Cleantech Regio.

Emovia is een initiatief van Stichting Oost Nederland Elektrisch, waarvan Hendriks, Winkelhorst en Tekelenburg initiatiefnemers en bestuursleden zijn. Zij zijn op zoek naar méér ambassadeurs van elektrisch vervoer, die zich willen aansluiten bij hun stichting. Hoe groter die ‘beweging’, hoe beter het is voor schone mobiliteit in Oost Nederland.

Martijn Hendriks

Krachten bundelen

“Emovia is een netwerkorganisatie”, legt Herman Winkelhorst uit. Organisaties en ondernemers die ook willen meedoen, zijn welkom en kunnen hun krachten bundelen in Emovia. “We nemen als stichting een onafhankelijke positie in en bieden een platform voor verschillende pilots, projecten en businesscases. Denk bijvoorbeeld aan een project om de mogelijkheden van deel-auto’s onder de aandacht te brengen.” “We gaan activiteiten, evenementen, lezingen en roadshows organiseren, goede informatie verstrekken en promoten elektrisch rijden op allerlei manieren”, vult Martijn Hendriks aan.

Lees meer …

20 januari evenement elektrisch rijden in Zutphen

Elektrische auto’s en scooters bekijken en beleven? Dat kan op zaterdag 20 januari in Zutphen. Dan organiseert Stichting Oost Nederland Elektrisch een evenement voor iedereen in de regio die meer wil weten over elektrisch rijden. Ook Etalian is present met zijn elektrische scooters. De ontvangst is in de Broodfabriek in het Noorderhavenkwartier. Er zijn allerlei elektrische automodellen te bekijken en je kunt proefritten maken. Specialisten beantwoorden vragen over kopen, leasen, delen, huren en meer mogelijkheden. Voor de kinderen is er iets leuks te doen en ook voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de Cleantech Regio.

Waar begin je?

De Emovia-oprichters zijn ervan overtuigd dat naast bedrijven ook veel inwoners van de Cleantech Regio openstaan voor elektrisch rijden. Maar zie door de bomen het bos nog maar eens. Welke 100 procent elektrische automodellen zijn er nu – en straks? Welk type elektrisch vervoer past bij jouw situatie? Hoever kun je nu rijden met zo’n elektrische auto? Er is behoefte aan een toegankelijk centrum dat je antwoord kan geven op die vragen, denken de initiatiefnemers.

“Emovia is het startpunt voor elektrisch rijden”, zegt Tonnie Tekelenburg. Wie zich oriënteert op elektrisch rijden, kan dus bij het centrum-in-wording terecht. De website is in de maak en het eerste voorlichtings- en belevingsevenement is gepland op 20 januari 2018. Er volgen er meer komend jaar. Zo bouwt de stichting Emovia steeds verder uit, is het plan. Ook lobby hoort erbij: er moet namelijk nogal wat gebeuren aan de infrastructuur die elektrisch rijden mogelijk maakt.

Tonnie Tekelenburg

Dat ‘schoon’ rijden de toekomst heeft, staat voor de Emovia-oprichters vast

Nu al mogen oudere (diesel)auto’s centra van een aantal grotere binnensteden niet meer in. Het nieuwe kabinet geeft nu alle steden en gemeenten het recht milieuzones in te stellen en lage parkeertarieven in te voeren voor emissieloze auto’s. Mogelijk komt er ook een transportheffing op vervuilend vrachtvervoer. Autoproducenten maken nu echt die switch naar elektrische modellen. Ook vanuit het Gelders Energieakkoord wordt hard gewerkt aan schonere mobiliteit.

“Vanaf 2030 kun je ook in onze regio alleen met elektrisch vervoer de binnensteden in”, voorspelt Tonnie. “Elektrisch vervoer komt er onherroepelijk aan, maar wij willen dit met Emovia graag versnellen.”

Herman Winkelhorst
Lees meer …

Foto-cover1240Q60.jpg

Elektrisch scooteren

Duurzaam en in stijl scooteren. Dat is de missie van het kersverse bedrijf Etalian in Deventer. Björn van de Graaf en Michael Taal importeren elektrische scooters en verkopen die onder het eigen merk Etalian in de Benelux. De Graaf en Taal zijn verbonden aan Stichting Oost Nederland Elektrisch en zijn de projectleiders van het elektrisch rijden-evenement op 20 januari in Zutphen. “In Nederland is elektrisch scooteren nog niet zo bekend. Dat willen wij veranderen: het is een ideale manier van schoon vervoer.”

Lees bij In de Cleantech Regio onze website dat de elektrische scooter een hip en duurzaam alternatief voor de auto is. 

Interessante links

In de Cleantech Regio: Arjan de Putter kijkt terug op de Waterstofchallenge 2017.

VAN DE REGIOVOORZITTER

Verander je mee?

De wereld is steeds in verandering. Degenen die zich weten aan te passen, slagen er het best  in om succesvol te zijn en te blijven. Dat geldt op allerlei niveaus, van individu tot organisaties of zelfs tot hele volkeren.  Ook ondernemingen moeten zich continu aanpassen, willen ze succesvol blijven. Succesvolle organisaties zien verandering niet meer als een project maar als een constante kans om te verbeteren.

De Cleantech Regio is een economisch stabiele en gezonde regio. Wij zien het als een uitdaging  om te dealen met autonome ontwikkelingen,  zoals de transitie van fossiele brandstof naar hernieuwbare energie en de toenemende vergrijzing die vragen om een nieuwe aanpak.
We spannen ons  in om bedrijven te helpen en initiatieven te ondersteunen bij energietransitie.
Dit keer in dit magazine veel aandacht voor wat de regio doet om ondernemers hierbij te faciliteren.  Zo hebben de regiogemeenten dit jaar samen het Rode Loperbeleid opgesteld: gemeenten werken intensiever samen om bedrijven geïnteresseerd te krijgen in onze regio. En met onze uitvoeringsorganisatie Cleantech Regio Development helpen we  bedrijven verder met hun projecten en initiatieven, bijvoorbeeld over energieopslag in de regio en het winnen van alternatieve eiwitten.
Wel eens gehoord van de Groene Kolenboer? Lees meer over dit initiatief om landschapsgroen om te zetten in pellets voor cv-kachels.

Ook richting inwoners willen we het bewustzijn vergroten om de slag naar energietransitie te maken.
In april 2018 organiseren we voor de vijfde keer Cleantech Tomorrow. Nu voor het eerst ook gericht op onze inwoners. Zaterdag 21 april is de inwonersdag en dinsdag 24 april de zakelijke dag. De locatie is Airport Teuge, gastgemeenten zijn Voorst en Epe.

Willen we ons succesvol kunnen blijven aanpassen aan de veranderingen van deze tijd dan hebben we iedereen nodig.

Samen naar een schone toekomst. Verander je mee?

 

Andries Heidema
Voorzitter Cleantech Regio

Cambio circulair: medewerkers maken afval waardevol

In de Techniekfabriek in Deventer komt de kracht van Cambio -Deventer onderdeel van Circulus Berkel- samen. Mensen doen er werkervaring op en ontwikkelen er hun talenten. En van afval worden de mooiste, duurzame producten gemaakt, zoals tassen, wandtegels en hippe fietssloten. Op bezoek bij projectleider Marcel Ellen, relatiebeheerder Jan-Willem ten Wolde en programmamanager Benjamin Beerthuis.

Medewerkers die een traject volgen bij de Techniekfabriek maken tegels van petflessen, of fietssloten van oud strotouw. Oude banners worden in stukken geknipt en worden tassen. En ook van koffiedik -dat bij circa dertig bedrijven in Deventer wordt opgehaald- maak je van alles: bloempotten, koffiekopjes of mest. Koffiebedrijf Pure Africa in Deventer en MKB Deventer werken mee en Cleantech Regio Development is co-financier van het project.

Jan-Willem ten Wolde

Zo ontwikkelt de Techniekfabriek steeds meer nieuwe, circulaire producten. En kunnen steeds meer mensen die dat nodig hebben arbeidsritme opdoen. Jan-Willem ten Wolde brengt als relatiebeheerder vraag en aanbod bij elkaar en haakt tal van partners aan. Hij is de smeerolie tussen de Techniekfabriek, de wijken, opdrachtgevers zoals de gemeente en netwerkpartners.

“We betrekken er de samenleving volop bij”, onderstreept hij. Zo ziet hij alweer kansen voor de Speelgoedbank die ook in de Techniekfabriek zit. “Misschien kunnen leerlingen met 3D-printers speelgoed repareren? Dan haken we het onderwijs ook weer aan.”

Elkaar uitdagen

Denkers, ontwikkelaas, ontwerpers, makers, helpers, doeners: iedereen vindt elkaar in de Techniekfabriek. Startende ondernemers worden ondersteund, zoals de innovatieve werkplaats Smart Lab en oesterzwammenkwekerij Brans, die experimenteren met biobased producten.

De Weggeefwinkel en Kledingbank Second Chance trekken net als de Speelgoedbank dagelijks bezoekers. En studenten van Aventus doen leerwerkervaring op. “Iedereen respecteert elkaar en elkaars kwaliteiten en kan elkaar uitdagen”, merkt Marcel. Hij speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de Techniekfabriek.

Marcel Ellen
Lees meer …

Hippe fietsen & bezem

In de fietsenwerkplaats maken medewerkers nieuwe fietsen van oude fietsonderdelen naar wens van de (nieuwe) eigenaar: de Recycle. Ook worden oude fietsen opgeknapt en ‘verhipt’.
Met topontwerper Dick van Hoff en Social Label ontwierp Cambio al eerder ook VEEG – een designbezem.

 

veeg.jpg

Werken aan bewustwording

“Wij zijn sinds 2013 onderdeel van Circulus-Berkel”, vertelt Benjamin Beerthuis. Met onze producten dragen wij bij aan de overgang naar een circulaire economie, maar we werken ook volop aan bewustwording bij bewoners in de wijken: we willen de samenleving erbij betrekken.”

“Gooi je afval weg, dan gooi je ook geld weg”, vult Marcel aan. “Wij halen hier dat afval uit de anonimiteit en laten zien dat je zelfs van koffiedik nog iets kunt maken.” Samen met medewerkers en tal van netwerkpartners- “bij elke droom zoeken we de juiste partner”- ontwikkelt de Techniekfabriek steeds meer nieuwe producten van hergebruikte grondstoffen.

Benjamin Beerthuis

Talent ontdekken

“Wat is jouw talent? Wat kun jij en wat wil jij?”, daar begint Marcel Ellen eerst maar eens mee als startvragen, als er een nieuwe ‘trajectmedewerker’ start die een duwtje nodig heeft richting arbeidsmarkt. “Wij hebben te maken met echte doeners en die zijn juist enorm helpend om te komen tot nieuwe dingen en kunnen vaak veel.”

Een groep mensen vindt lastig aansluiting vindt bij bestaande ‘systemen’ zoals het onderwijs of het bedrijfsleven. Maar eenmaal aan de slag in een meer beschermde, creatieve omgeving, dan komt hun talent wél naar voren. Juist de mix tussen alle verschillende mensen zorgt voor innovaties die de circulaire economie verder helpen. Wat dat betreft ziet de Techniekfabriek zeker een rol voor zichzelf weggelegd in de Cleantech Regio. “Zet ons maar in! We werken graag samen en we kunnen waarschijnlijk veel van elkaar leren”, klinkt de uitnodiging van Benjamin.

“We zijn op zoek naar bedrijven met afval waarvan wij nieuwe, duurzame producten kunnen maken en die deze producten weer van ons afnemen”, nodigt Marcel uit. “Zo kunnen zij maatschappelijk verantwoord ondernemen en bijdragen aan de ontwikkeling van de Techniekfabriek.”

Lees meer …

IMG_4367680Q60.jpg

De Techniekfabriek is onderdeel van Circulus-Berkel en is ontstaan bij Cambio in Deventer. De Techniekfabriek zet zich in voor de buurteconomie en activeert mensen die extra ondersteuning nodig hebben bij het vinden van een baan of dagbesteding. Circulus-Berkel heeft oog voor milieu, duurzaamheid en circulair werken en werkt samen met de Cleantech Regio.

BELEEF DE CLEANTECH REGIO

DUURZAAM DE BOER OP

Duurzaam voedselbeleid staat op de agenda van de Cleantech Regio. Driehoeksverhouding maakte een rondje door de regio en deed een greep uit het rijke aanbod van ons platteland: de boer op!

Wellbeef van fijne slagers

wellbeef.nl

Interessant voor vegetariërs, flexitariërs die vlees minimaal eens per week overslaan of iedereen die houdt van biologisch rundvlees: de site wellbeef.nl. Daar bestel je vleespakketten, of vind je vleesvervangers die je af kunt halen in Ugchelen (Apeldoorn).

Het vlees komt van Hereford koeien die buiten in de open lucht leven, in natuurgebieden of stukken land die door gemeenten ecologisch worden bijgehouden. De beesten worden geslacht door Henk Jonkers in Est of Herman ter Weele uit Oene, waar veel restauranthouders hun vlees bestellen.

Varkentjes van de glijbaan in Loo-Bathmen

piggypalace.nl

Bij Piggy’s Palace in Loo-Bathmen gaan de buitenvarkens van de glijbaan af, zó de modder in. Je koopt het PiPaPorc vlees bij de boer zelf – maar het bedrijf levert ook aan tal van restaurants. Eigenaar Erik Stegink en zijn familie werken toe naar het Nieuwe Veehouden.

Lokale zuivel,plus een potje boerengolf

Den Hoek

Kaas, karnemelk, yoghurt: je koopt het allemaal in de boerderijwinkel van Boerderij Den Hoek in Wilp-Achterhoek. Je kunt ook met de lokale producten aan de slag in de kookstudio. En wil je dan de benen even strekken, dan wacht een potje boerengolf. Overnachten kan ook op de boerderijcamping.

Veelzijdige boerderijwinkel in Brummen

demeanderbrummen.nl

In de boerderijwinkel van De Meander in Brummen vind je een groot assortiment seizoenproducten aan groenten, aardappelen, fruit, zuivel, droogwaren en snijbloemen.

De Meander biedt dagbesteding voor mensen die extra begeleiding nodig hebben in het werk en gaat voor “nieuw partnerschap tussen mens en grond, plant en dier”. Op het erf vind je ook een boerderijcafé: de boerderij is dus ook ontmoetingsplek.

Lief Lekkerland Lochem

Lief Lekkerland

Lief Lekkerland: dat is de groentuin van boer Willem in Lochem. Wie lid wordt van de tuin kan wekelijks meedelen in de oogst en krijgt voor één à twee personen groente mee. Volg Willem op Facebook en ontdek de lekkerste recepten, zoals een soepje van palmkool.

Leren (werken) bij de boer

Boerderij buitengewoon

Boerderij Buitengewoon is een biologische zorgboerderij op Landgoed Tongeren, nabij Epe op de Veluwe. De zorgboerderij biedt een dagbestedingsplek aan mensen met een zorg- of re-integratievraag.
Op de boerderij worden tweehonderd kalveren gehouden op biologische wijze. Ook lopen er schapen, ezels, pony’s en andere dieren. Je kunt er ook nog overnachten.

Landbouw in de stad in Zutphen

Stadslandbouw Zutphen

In Zutphen worden middenin de stad biologische kruiden en groenten gekweekt: stadslandbouw! Op een voormalig sportpark wordt nu dus veel groens geoogst – je plukt, knipt of snijdt de groenten of kruiden zelf. Verser kan dus niet.

 

“Op zoek naar gamechangers met veel impact”

De nieuwe programmadirecteur van Cleantech Regio Development Robert Mathlener heeft de eerste vijf maanden erop zitten. Welke kansen ziet hij voor de Cleantech Regio?


‘Cleantech’ is niets nieuws voor Robert Mathlener, al dacht hij voor zijn komst naar onze regio vooral in termen van duurzaamheid. Als ondernemer is Mathlener namelijk al jaren actief in duurzame gebiedsontwikkeling en heeft veel ervaring in het actief verbinden van mensen met gebieden waarin zij wonen, werken en recreëren.

Of het nu Strijp-S in Eindhoven is, de Erasmus Campus in Rotterdam of Rijnsweerd in Utrecht: overal heb je bewoners, bedrijven en overheid nodig om een gebied krachtiger te maken. Deze ervaringen in andere delen van Nederland, nam Mathlener mee naar de Cleantech Regio.

“Dit gebied is nieuw voor mij, maar een frisse blik van buiten is in deze fase juist ook fijn. De samenwerking tussen de ‘O’s’ staat stevig. En er zijn de afgelopen jaren enorm veel initiatieven en projecten gestart. Nu is het tijd voor focus”, vindt Mathlener.

IMPACT!

Samen met zijn programmaorganisatie toetst hij dus strakker of cleantech projecten bijdragen aan de drie doelstellingen: 4 duizend extra cleantech banen in 2020, jaarlijks 33 procent minder afval en 10 procent minder CO2-uitstoot. “We gaan voor projecten die veel impact hebben op die drie doelstellingen en zullen keuzes maken. Op zoek naar gamechangers. Die grote projecten moeten de komende vijf jaar echt van de grond komen.”

IMG_5521DEF-680Q60.jpg

Robert Mathlener

Een andere toetssteen: kun je projecten of ideeën redelijk eenvoudig elders toepassen in de regio? Neem Loenen, waar alle scholen worden voorzien van zonnecellen, waarmee voldaan wordt aan de elektriciteitsbehoefte van het dorp. Dit (financiële) model is prima breder toepasbaar en het resultaat draagt stevig bij aan de ambitie van de Cleantech Regio.

Ook belangrijk de komende jaren: inwoners van de regio meer deelgenoot maken van de transitie die de Cleantech Regio doormaakt. “Mensen willen weten: what’s in it for me?”, schetst de programmadirecteur. Wat vinden en willen inwoners nu eigenlijk en welke oplossingen zien zij? “De doelen van de Cleantech Regio zijn ambitieus en die halen we alleen als iedereen meedoet.”

Lees meer …

Waar was of is Cleantech Regio Development bij betrokken?

Een greep uit de lange lijst van projecten of initiatieven die Cleantech Regio Development steunde/steunt met advies, onderzoek, verbinding met netwerkpartners of de route naar subsidie:

ROL CLEANTECH REGIO DEVELOPMENT

De rol van Cleantech Regio Development wordt steeds helderder. “De O’s moeten het doen. Ideeën moeten vanuit inwoners, onderwijs, bedrijven en overheden zèlf komen. Wij zijn er voor initiatieven die niet vanzelf ontstaan of verder komen. Die kunnen we een duwtje geven. Door kennis van Aventus en Saxion te delen, door business development en zo nodig ook door te helpen bij het vinden van het juiste loket voor middelen, zoals bijvoorbeeld de Omgevingsagenda van provincie Gelderland en EU-subsidies.”

Het eerste (kleine) half jaar werken in de Cleantech Regio bevalt Mathlener prima. “Mensen zijn heel toegankelijk, je komt makkelijk in contact. Met cleantech hebben we een sterk profiel en we kunnen doorbouwen op goed voorwerk. De uitdaging is om ontwikkelingen in onze regio die de wereld beter maken een podium te geven. Daarmee zetten we de Cleantech Regio op de kaart.”

De kracht van het collectief

Ondernemers, pandeigenaren en gemeente maakten samen een aanvalsplan om de Zutphense binnenstad vitaal te houden, vertelt binnenstadsmanager Remco Feith.

Aanvalsplan Zutphense binnenstad

Niets mis met de Zutphense binnenstad: een prima winkelaanbod, prachtige historische panden en musea. In 2017 won Zutphen zelfs de BNG Erfgoedprijs. Ook was de stad dit jaar in de race voor de titel Beste Binnenstad en bracht het in de categorie middelgrote steden tot de laatste vijf.

Toch moet ook Zutphen alert zijn, vertelt binnenstadsmanager Remco Feith. Al was het maar vanwege behoud van de werkgelegenheid. In de binnenstad werken circa zesduizend mensen en dat is goed voor een kwart van de lokale werkgelegenheid.

Bekijk de binnenstad als product

Met ondernemers maakte Feith van Zutphen een ‘businesscase’. “Als je de binnenstad als product ziet, hoe help je dat product dan verder? Vanuit die vraag zijn we aan de slag gegaan.” Wat is goed en willen we behouden? En wat kan beter en wat is daarvoor nodig? De antwoorden op die vragen leverden een actielijst op die gemeente, pandeigenaren en ondernemers samen uitvoeren.

“Het decor doet er enorm toe in Zutphen”, licht Feith er één thema uit. Hoe kun je die historische waarde nog beter benadrukken, zonder van Zutphen een ‘openluchtmuseum’ te maken?

Ondernemers ontwikkelen meer historische kennis over ‘hun’ pand en delen die met hun klanten en gasten. De gemeente verbetert de entreegebieden, zodat bezoekers na aankomst meteen de juiste sfeer proeven. De IJsselkade is al klaar, net als (grotendeels) het stationsgebied en het ’s Gravenhof wordt verblijfsgebied.

Ook een andere doorn in het oog van Feith wordt aangepakt: graffity. “De gemeente investeert de eerste anderhalf jaar in het verwijderen van graffity, waarna ondernemers dat overnemen.”

Remco Feith
Lees meer …

Vitale binnenstad

Eén van de ambities van de Omgevingsagenda van Cleantech Regio: toekomstbestendige binnensteden en (dorps)kernen. Zutphen koos een vitale binnenstad als belangrijk speerpunt.

LEES MEER...
  1. gastvrije binnenstad (parkeren, veiligheid, weinig overlast, een binnenstadservicepunt voor bezoekers, actieve VVV)
  2. cultuur en erfgoed (historische panden toegankelijk en zichtbaar maken)
  3. poorten van de stad (de entrees van de stad opknappen)


Elke pijler kent diverse projecten en initiatieven. Binnenstadsmanagers stemmen in de Cleantech Regio ook met elkaar af over cleantech thema’s zoals een energieneutrale(re) binnenstad. Zutphen kent al ‘schone’ stadsdistributie.

Maatregelenmix om leegstand aan te pakken

Al valt de leegstand in Zutphen met zes procent relatief mee- in steden als Doetinchem of Hengelo staat zo’n twintig procent leeg- toch is dat wel een zorg. “Juist die historische, vaak diepe en hoge panden heb je niet zomaar gevuld”, merkt Feith, “alleen al vanwege de vaak hoge energiekosten.”

Een slimme mix van maatregelen moet soelaas bieden. De gemeente lanceerde een gemeentelijk subsidieprogramma voor het terugbrengen of aanpassen van authentieke gevels. Er is een programma voor wonen boven winkels. En in navolging van Deventer worden starters en ondernemers die nu buiten de binnenstad werken, verleid om naar de binnenstad te komen. In een zogenoemd ‘kanspand’ betalen zij dan bijvoorbeeld een omzet-gerelateerde huur.

Ook moeten eigenaren van leegstaande panden verplicht in gesprek met de gemeente en de binnenstadsmanager, over een gezamenlijke oplossing voor de leegstand van hun pand. “Soms is een pand slechts een klein onderdeel van een vastgoedportefeuille en krijg je een eigenaar lastig aan tafel”, verklaart Feith. “Met deze maatregel hebben we een stok achter de deur.”

Niet alleen gemeente en ondernemers werken intensief samen, ook Aventus en Saxion doen mee. “We werken steeds meer samen met onderwijs en zijn als binnenstad een living lab voor onderzoeken en pilots”, vertelt Feith.

De kracht van samen

Dat goede samenwerking echt een impuls kan geven aan de binnenstad, is terug te zien aan de herinrichting van het centrumdeel De Overwelving. Voorheen een weinig inspirerende locatie. Nu hebben ondernemers en gemeente er een echte verblijfsplek van gemaakt, waarvan bezoekers, winkels en omliggende horeca profiteren. Er is een waterwerk geplaatst en kinderen spelen ’s zomers heerlijk met water. Er staat een bankje, er is gratis Wifi en je kunt er je elektrische fiets opladen. Duidelijke routes maken ‘de loop’ naar omliggende horeca. 

Uiteindelijk valt of staat het succes van de binnenstad met de kracht van het collectief, onderstreept de binnenstadsmanager. “Elke branche kent een eigen dynamiek. Dat zie je terug in de discussie over openingstijden en koopavonden. Het maakt uit of je te maken hebt met een groot filiaal waarvan het hoofdkantoor elders zit, of met een kleinere winkelier. Toch moeten zij allemaal ambassadeurs zijn voor elkaar en erin geloven dat samenwerken uiteindelijk voor allemaal meer omzet oplevert.”

Lees meer …

Actief in en voor de binnenstad

 

IMG_4718Def680Q60.jpg

Frans van Rossum was een van de ondernemers in Zutphen die meedacht over het aanvalsplan voor de binnenstad. Lees op onze site hoe hij aan de weg timmert in de Zutphense binnenstad en hoe hij zijn koffiebedrijf zo duurzaam mogelijk probeert te runnen.

Samen aan de slag met acquisitie

Cleantech Regio legt rode loper uit voor bedrijven

De rode loper ligt uit voor huidige én nieuwe bedrijven. Gemeenten gaan intensiever samenwerken om de Cleantech Regio nationaal en internationaal op de kaart te zetten en willen bedrijven verleiden zich in de regio te vestigen.

Gemeenten in de Cleantech Regio hebben relatiemanagers (ook wel bedrijfscontactfunctionarissen genoemd), die contactpersoon zijn voor bedrijven. In sommige gemeenten doen zij ook acquisitie. In Apeldoorn zijn die functies gesplitst en houdt Sumiati Albers zich bezig met acquisitie van nieuwe bedrijven.

Zij werkte -net als collega’s van andere gemeenten- mee aan het nieuwe Rode Loperbeleid van de Cleantech Regio: gemeenten gaan meer regionaal samenwerken op het gebied van aquisitie. Wat is daar de meerwaarde van? “Als afzonderlijke gemeenten zijn we maar een klein stipje, vergeleken bij een stad als bijvoorbeeld Amsterdam. Als regio zijn we groter en kunnen we onszelf gewoon beter op de kaart zetten.”
10x860Q602.jpg

Van links naar rechts en van boven naar beneden: Jack Windt, Robert Grob, David Beij, Sumiati Albers, Riks Swieringa, Ellen Dijkman, Marthijn Koorenhof, Theo van Raaij, Cor Bernard, Marjolein van Alken.

Klik hier voor alle contactgegevens

Contactgegevens bedrijfscontactfunctionarissen/accountmanagers:

Apeldoorn:

David Beij
Relatiemanager bedrijven
Maakindustrie & Techniek (Cleantech)
06 51 14 47 10
d.beij@apeldoorn.nl 
www.apeldoorn.nl/Bedrijven

Sumiati Albers 
Acquisitiemanager
06 53 24 40 68 
s.albers@apeldoorn.nl 
www.apeldoorn.nl/Bedrijven

Brummen:

Robert Grob 
Bedrijfscontactfunctionaris Brummen
06 50 222 403
r.grob@brummen.nl

Deventer:

Theo van Raaij      
06 51 69 60 23  
tbfg.van.raaij@deventer.nl

Marthijn Koorenhof 
06 22 80 90 97
ml.koorenhof@deventer.nl

Jack Windt 
06 51 90 54 28  
j.windt@deventer.nl

Epe:

Marjolein van Alken 
Accountmanager Bedrijven 
06 484 61 795 
marjolein.van.alken@epe.nl

Lochem:

Cor Bernard
Bedrijfscontactfunctionaris 
0573 28 92 22
c.bernard@lochem.nl

Voorst

Ellen Dijkman 
Bedrijfscontactfunctionaris  
06 15 21 38 83
e.dijkman@voorst.nl

Zutphen

Rik Swieringa 
Accountmanager 
06-493 59 695
r.swieringa@zutphen.nl

Samenwerking uitbreiden

Nu al verwijzen gemeenten naar elkaar, als zij een bedrijf dat bij ze aanklopt niet kunnen bieden wat dat nodig heeft. Met het Rode Loperbeleid wordt die samenwerking intensiever. “We proberen om zo’n geïnteresseerd bedrijf in elk geval in de regio te krijgen. Vestigt een grote onderneming zich in één van de gemeenten, dan is dat ook goed voor de regionale werkgelegenheid”, legt ze uit.
Plan is om de regio ook meer nationaal én internationaal op de kaart te zetten, zodat de Cleantech Regio een interessante vestigingsoptie wordt voor (grotere) organisaties.

De bedrijfscontactfunctionarissen van de zeven samenwerkende gemeenten stemmen regelmatig met elkaar af over cleantech onderwerpen. Daarnaast bespreken Apeldoorn, Deventer en Zutphen -de gemeenten met de meeste vierkante meters grond op bedrijventerreinen in de aanbieding- in het nieuwe acquisitieoverleg de leads. Welke bedrijven hebben interesse in de regio? Welke huidige ondernemingen hebben verhuisplannen en wat kunnen we die bieden?

Acties in uitvoering

Er is al een vestigingskaart gemaakt met daarop de grotere beschikbare bedrijventerreinen in de regio. Verder komt er ook een regionaal informatiesysteem, mogelijk met een eigen website, om duidelijk te maken welke kavels in de regio te koop zijn.

Kaart-Cleantech-Regio-Bedrijventerreinen-DEF860Q60.jpg

Ook betrekken gemeenten het bedrijfsleven actief bij de uitvoering. Een regionaal ambassadeursnetwerk met ondernemers gaat geïnteresseerde bedrijven meer willen vertellen over het vestigingsklimaat van de Cleantech Regio. “Deze ambassadeurs kunnen ons voeden met signalen”, licht de acquisitiemanager toe.

Wat willen bedrijven weten?

Wat wíllen bedrijven die zich ergens willen vestigingen eigenlijk vooral weten? De grondprijs is belangrijk. Sumiati: “Daarnaast vragen zij of er voldoende personeel te vinden is, hoe het zit met de bereikbaarheid  -sta je niet uren in de file- en welke bedrijven hier nog méér zijn die interessant zijn om mee samen te werken."

Uitvoeringsagenda Economie Apeldoorn: elke maand een nieuw project

Op 29 november 2017 werd het Ondernemershuis Apeldoorn op het Zwitsalterrein geopend. Het is één van de projecten uit de Uitvoeringsagenda Economie Apeldoorn 2017 – 2020 die Bedrijvenkring Apeldoorn, VNO-NCW-Midden en gemeente Apeldoorn samen maakten, met veel input van lokale ondernemers. De ambitie vanuit de agenda is de komende jaren zestig projecten realiseren die de Apeldoornse economie versterken.

Dóen. Dat is het uitgangspunt van de Economische Agenda Apeldoorn. Ondernemers, onderwijs en overheid leverden tijdens werksessies hun ideeën en maakten zo zelf de agenda. Geen uitgebreide toekomstverkenningen, analyses en wat al niet, maar een lijst met concrete ambities en ideeën, voortbouwend op wat er nu al gebeurt. Elke maand start een nieuw project.

Ondernemershuis-Apeldoorn680Q60.jpg

Waar gaat Apeldoorn voor?


1 een excellent(e) vestigingsklimaat en vestigingsplaats.

2 vernieuwen en versterken van de arbeidsmarkt.

3 inzetten op duurzaamheid en circulariteit.

Uit alle werksessies kwam duidelijk naar voren dat er al veel goeds gebeurt dat de lokale economie versterkt. Om projecten en initiatieven meer zichtbaar te maken en te delen, is binnenkort het nieuwe platform www.ondernemen055.nl live.

Ook gaat in de loop van 2018 een ‘economische alliantie’ van start: een publiek-private samenwerking. Die krijgt een aanjaag- en makelaarsfunctie en kan nieuwe initiatieven toetsen en verbinden met lopende projecten in diverse branches, onderwijs, ondernemersverenigingen, Apeldoorn marketing en de Cleantech Regio.

Tot die tijd is de aanjagende en coördinerende rol opgepakt door een stuurgroep met daarin vertegenwoordigers van de Bedrijvenkring Apeldoorn. VNO-NCW Midden en de gemeente, die partner kan zijn bij cofinanciering en een aanjaag- en onderzoeksbudget heeft (naast reguliere taken zoals vergunningen en handhaven).

Meer weten? Check de Uitvoeringsagenda Economie Apeldoorn 2017-2020 via www.ondernemen055.nl

Regioresultaten

Jan Terlouw lezing 15 december 2017

“Als ik de jeugd zie zitten...dan denk ik:
potverdorie, daar zijn we toch voor. Ik heb een prachtig leven gehad. Ik wil dat jullie dat ook hebben.”

Was getekend: Jan Terlouw.


De rol van maatschappij en politiek in een noodzakelijk duurzame wereld is voor Terlouw een belangrijk onderwerp. Zijn ‘touwtje uit de brievenbus’-pleidooi hierover bij De Wereld Draait Door raakte en roerde velen. Dit optreden was de basis voor een nieuw initiatief: een jaarlijks evenement waar sprekers hun visie geven op de wereld van morgen. Jan Terlouw start met een lezing op vrijdag 15 december 2017 en nodigde ook zijn kleindochter psychologe Laura Faber uit om te spreken.


De Jan Terlouw lezing wordt georganiseerd door Stichting Deventer Jan Terlouw Lezing. De leden: Tauw Group, gemeente Deventer, de Deventer Schouwburg en Cleantech Regio. De stichting wil het gedachtegoed van Terlouw verder brengen in de vorm van een dialoog tussen verschillende generaties die toehoorders inspireert om in actie te komen. Na zijn lezing maakt Jan Terlouw zijn keuze voor de spreker van 2018 bekend.

GROEN DOEN: AL GELEZEN?

3xcolumnist736Q60.jpg

Elke twee weken publiceert de Cleantech Regio in nieuwsblad Stedendriehoek allerlei informatie over wat wij doen in onze regio. Ook laten onze columnisten Tanja Abbas, Gert Jan Hospers en Harry Webers van zich horen.
De laatste editie nog niet gelezen? Doe dit dan snel!

Provincie Overijssel bezoekt Cleantech Regio

Op 15 november kwamen negentig ambtenaren van de afdeling Ruimte en Bereikbaarheid van provincie Overijssel naar de Cleantech Regio. Zij brachten een bezoek aan cleantech hotspots Area055 in Apeldoorn en het Cleantech Center in Zutphen. Hier daagde Martin Snijder van Aventus de bezoekers uit voor een Battle: wat is het beste idee voor Cleantech Icoon A1? Ook bij Area055 ging het gezelschap actief aan de slag.

Innovatief asfaltmengsel op de fietsroute
Apeldoorn – Deventer

De fietsroute tussen Apeldoorn en Deventer is en wordt verbeterd. Leuk weetje: uitvoerder KWS voorziet het fietspad van een innovatief asfaltmengsel: KonwéCity Rood. Hierdoor fiets je sneller en zuiniger op een duurzame weg.

Het asfalt kent een optimale oppervlaktetextuur, met als resultaat energiebesparing en is daarmee duurzamer dan andere asfaltmengsels. Je fietst er prettiger op, doordat minder trilling ontstaat door de textuur van het asfalt. Ook rolt je fiets vloeiender over het wegdek, waardoor minder energie verloren gaat. Je fietst dus vlotter en de accu van een elektrische fiets gaat tot tien procent langer mee.

Lees ook het artikel in dit e-zine over de fietsroute Apeldoorn-Deventer! 

Nieuwspagina in de Stedendriehoek

Iedere maand staat de Cleantech Regio met een nieuwspagina in nieuwsblad Stedendriehoek. Hierin delen we mooie en inspirerende verhalen van bewoners en ondernemers. 

We belichten innovatieve projecten en bedrijven. En we geven handige tips over wat jij zelf kunt doen om duurzamer en energieneutraler te leven, wonen en werken. Want samen gaan we voor een schone toekomst!

Bekijk hier de vorige edities: september 2017oktober 2017november 2018

Fietsen in de regio wordt steeds leuker

Fietsen in de Cleantech Regio wordt steeds leuker. Fietsroutes worden veiliger en ‘sneller’ en in Apeldoorn krijg je bij regen ook nog eens eerder groen licht!

eerder-groen-bij-regen736Q60.jpg

De Cleantech Regio geeft fietsers bij slecht weer vaker voorrang. Samen met het bedrijf Technolution koppelt de regio verkeerscentrales met een landelijke online buienradar. Apeldoorn heeft de primeur: op de kruising Molenstraat Centrum - Quarles van Uffordlaan krijgen fietsers voortaan sneller groen licht als het regent, of als er een bui dreigt.

Er komen later nog meer slimme verkeerslichten bij.

Verbetering fietsroute Apeldoorn-Deventer vordert

De werkzaamheden aan de fietsroute tussen Apeldoorn en Deventer vorderen gestaag. Dit is één van de drie fietsroutes die de Cleantech Regio wil verbeteren, om zo méér inwoners te motiveren de fiets te pakken. Dat is goed voor een duurzame en bereikbare regio.

Apeldoorns-deel-fietsroute-Apeldoorn-Deventer-af-1736Q60.jpg

Op 15 november werd het Apeldoornse deel (De Ontvangst en de Veenhuizerweg) van de fietsroute feestelijk opgeleverd. Het fietspad is verbreed en beter verlicht, waardoor fietsers hier vlot en veilig kunnen fietsen.

Aannemer naar scholen

Het werk kreeg ook een educatief tintje. Aannemer KWS Infra bezocht twee basisscholen in de buurt van de fietsroute en vertelde over asfalt en veiligheid én het gevaar van de dode hoek bij vrachtwagens. Leerlingen mochten ook komen kijken naar de asfaltering. “Er liggen nu stukjes asfalt in de klas als trofee”, vertelt de locatieleidster van een school. “Ook leerkrachten zien de meerwaarde van deze les: aardrijkskunde, techniek én verkeer in één betekenisvolle les!” 

KWS-scholen736Q60.jpg

Begin november startten de werkzaamheden bij de Burgemeester van der Feltzweg in Twello. Daar krijgt het fietspad langs het spoor hellingbanen naar de N344. Hierdoor hoeven fietsers vanaf maart 2018 niet langer om te fietsen of de trappen te gebruiken om naar de N344 te komen.

De Groene Kolenboer: groen stoken en investeren in het landschap

Herfst 2017 ging de Groene Kolenboer van start. “Wij zijn een energiecoöperatie, een ondernemerscoöperatie en een ketencoöperatie”, vertelt mede-initiator Hans Kostense. Dat is veel coöperatie inéén. Hoe zit dat?

Kwam lang geleden de kolenboer langs om huishoudens en bedrijven te voorzien van kolen, tegenwoordig zorgt de Groene Kolenboer voor duurzaam kachelvoer. Mét aandacht voor een groene leefomgeving, vertellen oprichters Hans Kostense en Rob Korten.

Zijn warmtepompen geen serieuze optie, dan kan een biomassaketel dat wel zijn. Stook je daarin Landschapskorrels van de Groene Kolenboer, dan ben je duurzaam bezig. Niet alleen draag je bij aan CO2-reductie, ook gaat er zo’n negentig procent minder fijnstof naar buiten dan bij een open haard. Maar de coöperatie biedt meer. Sinds najaar 2017 is de webshop met producten en diensten online. Tijd om meer klanten en leden te werven, vertellen Kostense en Korten.

IMG_5304DEF680Q60.jpg

Hans Kostense

De Groene Kolenboer stimuleert bedrijven en particulieren om energie te besparen en duurzame energie lokaal te produceren. Landschapshout uit de regionale houtproductieketen wordt verzameld en gaat -zo duurzaam mogelijk - naar een pelletfabriek. Die maakt er houtpellets en duurzame briketten van, die weer in de Stedendriehoek verkocht worden. Andere diensten: landschapsbeheer, advies en financiering of exploitatie van biomassaketels.

De Groene Kolenboer en Cleantech Regio Development

Cleantech Regio Development, de uitvoeringsorganisatie van de Cleantech Regio, ondersteunt cleantech initiatieven van inwoners en ondernemers. De doelen van de Groene Kolenboer sluiten aan bij de energietransitie-ambitie van de Cleantech Regio. Daarom kreeg de Groene Kolenboer subsidie voor onderzoek naar duurzame toepassing in het landschap van as uit pelletkachels. Ook adviseerde programmamanager Nicolette Klijn de Groene Kolenboer.

“Onze belangrijkste drijfveer is behoud van het landschap”, onderstreept Hans Kostense. De coöperatiebestuurders voegen daad bij woord: de helft van de coöperatiewinst gaat terug naar het landschap. Wat er aan hout uitgaat, wordt zoveel mogelijk opnieuw aangeplant en onderhouden voor toekomstig gebruik, met oog voor grotere biodiversiteit. “Zo houden we de grondstofvoorziening voor de regio in balans.”

IMG_5309DEF680Q60.jpg

Rob Korten

Efficiënte houtproductieketen

De ándere vijftig procent van de winst gaat terug naar de coöperatieleden. Want de Groene Kolenboer is zoals gezegd ook een ondernemerscoöperatie. Regionale ondernemers bieden hun producten en diensten aan -van groenonderhoud tot energieadvies- en halen samen zo veel mogelijk verspilling uit de houtproductieketen. Denk aan tussenopslag of transport. “Zo verbinden we binnen één coöperatie de lokale landschapsbeheerders efficiënt en duurzaam met lokale gebruikers van hout”, vat Korten samen.

Lees meer …

Tijdens het evenement VORST bij Davo bieren op 10 oktober 2017 presenteerde de Groene Kolenboer zich voor het eerst aan een groot publiek.

Uitbreiden

Inmiddels zijn er circa vijftien serieuze, potentiële coöperatieleden en weten ook afnemers de Groene Kolenboer steeds beter te vinden. Ondertussen kijken Kostense en Korten alweer vérder. Zo zoeken zij samenwerking met lokale energiecoöperaties, tonen andere regio’s belangstelling voor de Groene Kolenboer en zijn nieuwe duurzame (biobased) energietoepassingen in onderzoek. In alle activiteiten is de ‘groene’ draad helder. Kostense: “Onze basis blijft het landschap. Dat moet zijn waarde houden als leverancier van onze biomassa en voor natuur en beleving.”

Column: Op de bank bij... Annemieke Vermeulen

Een vraag van ons allemaal!

Annemiek Vermeulen (foto: Nico Brons)

Het nummer van Leonard Cohen dat begint met 'It's four in the morning, the end of December' ging erover. Ook in het boek De Asielzoeker van Arnon Grunberg komt het aan bod en dit ezine gebruikt het als naam. De driehoeksverhouding.

Leonard Cohen en Arnon Grunberg beschrijven de relatie tussen mensen. De nieuwsbrief gaat in oorsprong over de relatie tussen de gemeenten in de driehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Inmiddels is de naam Stedendriehoek omgedoopt in Cleantech Regio. Een goede zet, omdat het ons een profiel geeft dat kansrijk is. Dit profiel zal de komende jaren alleen maar aan kracht winnen omdat we de wind mee hebben.

Dat we de wind in de rug hebben, blijkt wel uit de stijgende huizenverkoop, de toenemende bestedingen en de stijgende lijn in het aantal bedrijfsvestigingen. Maar ook het aantal mensen met een WW uitkering neemt af. In onze regio is zelfs sprake van een sterkere daling dan het landelijke beeld. Er is soms nog enige schroom om het hardop te zeggen, maar ik durf wel te beweren dat de recessie echt achter ons  ligt. Het gaat goed in Nederland, onze regio en in Zutphen.

En dat het goed gaat, merk ik ook tijdens alle werkbezoeken die ik afleg. Een voorbeeld is Terlet. In september kreeg dit prachtige bedrijf dat machines maakt voor de food branche, het predicaat Hofleverancier. Dat kreeg het niet voor niets. Het bedrijf investeert en is een grote speler in de markt. Ondanks dat het ook dit bedrijf voor de wind gaat, heeft het toch een zorg. Namelijk: hoe krijg ik goed gekwalificeerd personeel?

Ik ben nu een klein jaar burgemeester van Zutphen en in die korte periode merk ik dat deze vraag niet alleen speelt bij Terlet. Veel bedrijven zitten met dit vraagstuk in hun maag. In Zutphen, maar ook buiten Zutphen. In onze regio en daar buiten. Deze vraag verdient een antwoord. Niet alleen van de ondernemers zelf. Nee, deze vraag, die is van ons allemaal! Van ondernemers, van het onderwijs, en van de overheid. Dé driehoeksverhouding.

Gelukkig erkennen we dat meer en meer. Van en in de regio zijn er al prachtige initiatieven. Een goed voorbeeld is de Schilder^sCool. Deze vakschool werkt lokaal én regionaal samen met bedrijven om vakbekwame medewerkers op te leiden. Een ander uniek voorbeeld zijn de Zutphense branchetafels. Daar starten we binnenkort mee. Tijdens deze bijeenkomsten buigt de ‘driehoek’ zich over de vragen die zij samen moeten beantwoorden. De vraag van Terlet en al die andere ondernemers zal zeker bovenaan de agenda komen te staan.

Het zijn mooie voorbeelden. Wat we doen, is goed. Maar is dit goed genoeg? Het profiel dat we als regio graag willen hebben, staat of valt met de ondernemer die hier goed kan ondernemen, het onderwijs dat hier goed en onderscheidend kan onderwijzen, en de overheid die dit optimaal faciliteert en investeert in de onderlinge relaties. Kortom, laten we in deze tijd waarin de economie aantrekt niet achterover leunen, maar juist het momentum pakken en een flinke stap extra zetten.

Annemieke Vermeulen
Burgemeester Zutphen

Colofon

Online Magazine Driehoeksverhouding

De Driehoeksverhouding is een uitgave van de Cleantech Regio en verschijnt driemaal per jaar. Het e-zine wordt toegezonden aan bestuurders en ambtenaren in de Cleantech Regio, (maatschappelijke) organisaties, ondernemers, (onderwijs) instellingen die op het niveau van de Cleantech Regio werken, en aan iedere andere geïnteresseerde.

Tips? We hebben ons uiterste best gedaan om een prettig, leesbaar magazine te maken. Suggesties voor verbeteringen zijn uiteraard welkom. Dit kan via onderstaand emailadres. 

Voor informatie:
Communicatie Cleantech Regio
Telefoon: (0571) 279880
E-mail: communicatie@cleantechregio.nl
Twitter: @CleantechRegio
Web: www.cleantechregio.nl

Tekst: Anne-Marie Veldkamp Journalistiek & Communicatie en Janneke Panneman en Gülay Yildirim (communicatie Cleantech Regio)

Eindredactie: Janneke Panneman

Foto’s: Erwin Zijlstra (EZ fotografie), foto Jan Terlouw: Sanne Terlouw, foto Annemieke Vermeulen: Nico Brons.

Realisatie & vormgeving: Peter Dees, ZinOntwerpers (Zwolle).

. . . . . . . . . . . . . .