Stedendriehoek online magazine wordt geladen

Dit magazine is het best te bekijken in Internet explorer 9 of hoger, Firefox, Safari of Chrome

Edities

  • Stedendriehoek
    Nummer 1
  • Stedendriehoek
    Nummer 2
  • Stedendriehoek
    Nummer 3
  • Stedendriehoek
    Nummer 4
  • Stedendriehoek
    Nummer 5
  • Stedendriehoek
    Nummer 6
  • Stedendriehoek
    Nummer 7
  • Stedendriehoek
    Nummer 8
  • Stedendriehoek
    Nummer 9
  • Stedendriehoek
    Nummer 10
  • Stedendriehoek
    Nummer 11
  • Stedendriehoek
    Nummer 12
Cleantechregio, derde jaargang, nr. 2 september 2016

Regiovoorzitter Andries Heidema over deze editie

Regiofestival gemist? Bekijk de sfeerimpressie!

Omgevingsagenda: Zutphen werkt aan een vitale binnenstad

Stedendriehoek Index: Wittenborg groeit

Resultaten Sectorplan

Slim Reizen Stedendriehoek Hoe verander je gedrag?

DRIEHOEKS-VERHOUDING MAAKTE EEN RONDJE LANGS DE O’S. LEES HET MINI-DOSSIER EN ONTDEK: DE CLEANTECH REGIO IS IN BEWEGING!

Qolortech:duurzaam ondernemen

Duurzaam bouwen: hbo’ers vertellen

Aventus: 'groene' auto-opleiding

Werken voor de regio: Saxion

Ontwikkelingen Energieke Regio

MINI DOSSIER: CLEANTECH REGIO IN BEWEGING (I)

Een rondje langs de samenwerkende ‘O’’s in de Stedendriehoek maakt duidelijk: Cleantech verbindt en zorgt voor veel beweging in de regio!
 

Overheden leggen groene loper samen uit voor bedrijven

Samenwerkende overheden in de regio leggen de groene loper uit voor bedrijven, vertellen programmamanager economie Herma Harmelink van Apeldoorn, communicatieadviseur Peter Sips van Deventer en strategisch beleidsadviseur Raymond Schuurman van Zutphen. Voor het eerst stond de Stedendriehoek dit jaar als de Cleantech Regio op de grootste vastgoedbeurs van Nederland: de Provada.

Herma Harmelink

“Als een bedrijf zich in onze regio vestigt, is dat goed voor ons allemaal”

Apeldoorn, Deventer en Zutphen vertegenwoordigden op de beurs alle zeven samenwerkende gemeenten in de Cleantech Regio. Logisch, vindt Harmelink. “Bedrijven oriënteren zich op een vestigingsregio en onze arbeidsmarkt functioneert regionaal. Vestigt een bedrijf zich in de Stedendriehoek, dan is dat goed voor alle gemeenten. Alle reden dus om ons als Cleantech Regio op deze beurs te laten zien. Dat vraagt wel dat we ons gezamenlijke belang goed in het oog houden en soms ons eigen belang opzij kunnen zetten, als overheid, organisatie of persoon.”

Lees meer …

Uit de gesprekken die zij tijdens de Provada voerde – en ook in andere contacten in de regio – merkt Harmelink dat bedrijven die een locatie zoeken voor hun onderneming het aantrekkelijk vinden dat onderwijs, onderzoek, ondernemers en overheden in de Stedendriehoek nauw samenwerken. Cleantech als verbinder doet daar een schep bovenop. “Wil je iets met duurzaamheid en energie, dan kún je in onze regio ook iets.”

Wat Harmelink betreft zijn juist de samenwerkende overheden aan zet om initiatieven van bedrijven te ondersteunen. “We ondersteunen vooral wat we in het bedrijfsleven zien ontstaan, maar kunnen als overheden met menskracht en middelen initiatieven soms wel een stap verder brengen. Niet overnemen, wel ontlasten, met respect voor elkaars belangen.”

Juist daarom heeft Apeldoorn sinds kort ook een kwartiermaker Cleantech: Marieke Boutkan. “Zij gaat ook lokaal invulling geven aan onze Cleantech Agenda. We focussen op klimaatadaptatie, energiereductie, circulaire economie en de ontwikkeling van onze hotspot AREA055.” 

Peter Sips

“Iconen kunnen cleantech meer laden”

Als steden vormen we samen dé regio waar je moet zijn als bedrijf. Dat is een prima boodschap vanuit de Cleantech Regio, denkt communicatieadviseur Peter Sips van de gemeente Deventer. Wel vindt hij het goed dat de samenwerkende gemeenten ook hun ‘couleur locale’ goed laten zien. Zo nodigde Deventer lokale relaties uit om de beurs te bezoeken.

“Sinds een aantal jaren merkte je nu op de vastgoedbeurs weer een positieve dynamiek”, constateert Sips. “We hebben als regio veel gesprekken gevoerd met geïnteresseerde ondernemers en investeerders die nieuwe vestigings- of ontwikkelingsplekken zoeken. Dat leidde ook tot concrete vervolggesprekken.”

Lees meer …

Sips merkte tijdens de beursdagen dat het begrip ‘cleantech’ nog niet bekend is. “Ik denk dat het goed is dat we ondernemers uit de regio meer laten vertellen wat zij doen op cleantech gebied. We hebben iconen nodig om het begrip meer te laden en kunnen de mooie voorbeelden beter laten zien.” Daarbij komt dat ook de geografische ligging van de Stedendriehoek bezoekers weinig zegt: ook dat moet prominenter gepresenteerd worden.

“Nu Cleantech Regio Development van start is kunnen we samen verder kijken hoe we elkaar als gemeenten kunnen versterken. Als gemeente is grondverkoop belangrijk. Maar als een bedrijf kiest voor een andere gemeente in de regio dan is dat natuurlijk altijd beter dan erbuiten.”

Raymond Schuurman

Cleantech op de kaart? Banen!

Bedrijvigheid in de regio? Goed voor werkgelegenheid. Dat is de voornaamste drijfveer van Zutphen om ook deel te nemen aan de Provada, vertelt strategisch adviseur Raymond Schuurman. “De arbeidsmarkt houdt natuurlijk niet op bij onze gemeentegrenzen.”

Aquisitie is in de Hanzestad minder aan de orde, wel binding van de bedrijven die er nu gevestigd zijn. Ook is Zutphen aantrekkelijk voor de cleantech ‘creatieven’, veelal werkzaam als ZZP’er. En kijk eens naar het Cleantech Center in Zutphen: een mooie broedplaats voor startups en cleantech innovaties. Bij al deze ontwikkelen helpt cleantech als verbindend thema.

Lees meer …

“Zutphen heeft een flinke sociaaleconomische opgave en werkt aan een aantal doelen, zoals versterking van zelfredzaamheid van inwoners, een aantrekkelijke binnenstad en een sterk ondernemersklimaat. Cleantech Regio is één van de speerpunten, vandaar dat recent een cleantech accountmanager is gestart: Rik Swieringa.”

Als één Cleantech Regio herkenbaar zijn, draagt aan alle Zutphense ambities bij. “Wij zetten vooral in op versterken van wat wij al hebben”, zegt Schuurman, onder meer refererend aan het recent gerevitaliseerde bedrijventerrein De Mars. De gemeente ondersteunt daar bijvoorbeeld het initiatief om te komen tot een energiehub (warmtenetwerk, red.).

“Cleantech genereert banen voor hoger opgeleiden, maar biedt ook kansen voor lager opgeleiden. Denk aan het energiezuiniger maken van woningen of recycling.” Zo bezien is regionale samenwerking voor een goed vestigingsklimaat voor Zutphen altijd winst. “Banen erbij in de regio is goed nieuws voor onze inwoners.”

  

Cleantech Regio in beweging (II)

CIRCULAIR BOUWEN: ACTUEEL THEMA VOOR SAXION

Saxion-studenten Gijs, Stefanie, Nadien, Jelle en Lars deden samen een afstudeeronderzoek naar circulair bouwen. Hoe zou je de visie van architect Thomas Rau over hergebruik van grondstoffen kunnen uitwerken in de praktijk?

In Brummen lukte het: daar ontwierp Thomas Rau de uitbreiding van het monumentale gemeentehuis ‘duurzaam’. Het is het eerste gebouw als grondstoffendepot, waarin alle gebruikte materialen tijdelijk zijn opgeslagen en over twintig jaar kunnen worden hergebruikt.

Hartstikke mooi én inspirerend, vinden Gijs, Stefanie, Nadien, Jelle en Lars. Zij deden alle vijf individueel onderzoek naar losse ‘onderdelen’ van circulair bouwen. Van handig demontabele gevelbekleding tot simulatiemethoden voor de bouw en van duurzame installaties tot duurzame prefab-systemen en flexibele en aanpasbare indelingen van gebouwen.

Anders denken

De rode draad en het overkoepelende thema van alle onderzoeken: hoe maak je circulair bouwen kansrijk? De vijf brachten theorie en praktijk bij elkaar. Hun bevindingen presenteerden zij tijdens het congres van Cleantech Tomorrow in Almen afgelopen jaar.

Als één ding duidelijk is: de oplossing is niet één, twee, drie voorhanden. Bedrijven zijn stuk voor stuk wel bezig met duurzame innovaties. De techniek is niet zozeer het punt, vertellen de studenten, het verdienmodel wel. Want waar blijf je na twintig jaar met die grondstoffen? Wie is eigenlijk eigenaar? Wie voert grondstoffen af en wie verwerkt ze opnieuw? Hoe maak je circulair bouwen rendabel? Anders denken is de opdracht.

Meer onderzoek is nodig

Stimuleringsmaatregelen gaan zeker helpen, denken de studenten. Net als het ontwikkelen van meer kennis op bedrijfskundig terrein door nieuwe businessmodellen uit te werken. Werk aan de winkel dus, voor circulair bouwen gemeengoed is … De tip van het vijftal: laat meer studenten onderzoek doen, zodat zij hun kennis meenemen de beroepspraktijk in. Dat zal uiteindelijk zorgen voor de gewenste doorbraak. 

Lees meer …

Circulair bouwen in onderwijs Saxion

Saxion gaat absoluut verder met de bevindingen van Gijs, Stefanie, Nadien, Lars en Jelle, vertelt Henri Hilberink. Hij is hoofddocent bij de Academie Building Business & Technology en onderzoeker bij het lectoraat Innovatieve technologie in de bouw. “Wij willen in onze leerlijnen verder aan de slag met circulair bouwen. Daarnaast kijken we in onze projecten binnen Living Technology hoe we studenten van verschillende opleidingen kunnen laten samenwerken aan onderzoeksopdrachten. Zij kunnen verder bouwen op dit onderzoek.”

Cleantech Regio in beweging (III)

SAM COLLEGE BIEDT REGIONALE AUTOBRANCHE 'GROENE' ONDERWIJSPLUS

Beroepen veranderen snel en dat geldt zéker in de autobranche. Verduurzaming is hier het sleutelwoord, vertelt projectleider Durk van Wieren van Aventus. Daarom is ‘Cleantech’ de groene draad van het nieuwe SAM College, dat dit schooljaar start. Onderwijs en bedrijfsleven werken intensief samen voor een goede en groene toekomst van de branche.

“De autobranche staat te springen om goede vakmensen”, vertelt Durk van Wieren van Aventus en projectleider van het SAM College. “Tegelijkertijd benen de huidige medewerkers de elkaar snel opvolgende duurzame technologische ontwikkelingen nauwelijks bij.” Ziehier de redenen om te komen tot het nieuwe SAM College, om jongeren te werven voor de branche én kennis en vaardigheden actueel te houden.

SAM College en SAM-partners

SAM staat voor Sustainable Automotive Mobility. Het is geen nieuwe ‘school’, maar een samenwerkingsverband tussen onderwijs en bedrijfsleven in de regio, dat zich sterk maakt voor een goede toekomst van de branche. Een aanjaagsubsidie van het regionaal investeringsfonds via het ministerie van OCW ondersteunt het project. SAM is overigens nog een ‘werktitel’.

SAM College is een samenwerkingsverband in oostelijk Nederland. Partners in het vmbo, mbo en hbo zijn: Edison College, Sprengeloo, Veluws College Cortenbosch (Apeldoorn), Het Stedelijk (Zutphen), Etty Hillesum Lyceum (Deventer), Rijksscholengemeenschap Noord Oost Veluwe (Epe), Aventus en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Bedrijven die meedoen: Broekhuis, Herwers, Nefkens, Wensink en Autohaas. Ook Hollander Techniek en Chargepoint (fabrikant van laadpalen) participeren. Diverse vakgebieden doen mee: van verkoop tot engineering van installatietechniek tot ict.

IMG_1287-480.pngHybride voertuigen, elektrische en zelfrijdende auto’s: de mobiliteitsbranche is enorm in ontwikkeling. Dat heeft impact op beroepen in de branche. Zo maken monteurs hun handen tegenwoordig nauwelijks nog ‘vuil’, maar resetten auto’s via de computer. “Duurzame mobiliteit heeft de toekomst en daar spelen we met dit nieuwe project op in”, schetst Van Wieren.

Groene plus

SAM College biedt de extra gemotiveerde leerlingen en studenten een groene plus op hun studie (van autoverkoop tot autotechniek of installatietechniek of ICT: breed dus).

Tijdens extra colleges, gastlessen, excursies, bijzondere stages of projecten verdiepen jongeren zich in de duurzame kant van hun vakgebied. “Het bedrijfsleven doet actief mee ín het onderwijs”, onderstreept Van Wieren, “dat gaat dus veel verder dan een incidentele gastles.” Het kan ook goed zijn dat leerlingen van diverse scholen multidisciplinair samenwerken aan projecten. Zo kreeg Van Wieren recent de vraag van een Deventer ondernemer die graag een prototype wil laten bouwen van een nieuw soort voertuig. “Dat is bij uitstek iets voor ons SAM College”, onderstreept hij.

Leven lang leren

Goede voorlichting van werken anno nu in de autobranche en mobiliteit is ook onderdeel van het project. “Op termijn bouwen we zoveel expertise op dat we ook de huidige medewerkers kunnen scholen. Hbo-docenten scholen hun mbo-collega’s en die delen hun kennis weer met vmbo-docenten. We maken daarbij natuurlijk volop gebruik van de expertise uit het bedrijfsleven.”

Cleantech Regio in beweging (IV)

QOLORTECH IN VAASSEN GAAT VOOR DUURZAAM ONDERNEMEN

Kleur toevoegen of een beschermende laag tegen weersinvloeden: bij QolorTech weten ze er alles van. Het bedrijf maakt en verkoopt kleurpreparaten en additieven voor kunststoffen. Met succes. QolorTech groeit. Oók in de duurzaamheidsambitie, vertelt general manager Mike Tijdink.

Natuurlijk: ook voor QolorTech zijn een goede omzet en winst maken essentieel voor de continuïteit van het bedrijf. Andere doelstellingen zijn echter onverminderd belangrijk: verder verduurzamen en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Investeren in de samenleving

“We investeren in schone technologie en doen mee met een aantal maatschappelijke projecten”, vertelt Mike Tijdink. Denk aan ondersteuning van de plaatselijke Voedselbank. Ook doet QolorTech mee met de jaarlijkse Week van de Techniek, om basisschoolleerlingen te enthousiasmeren voor een technisch beroep.

Recent was er het project Nieuwe Generatie Denkkracht, waarbij havoleerlingen van de Rijksscholengemeenschap NO-Veluwe het bedrijfsleven betrekken bij hun profielwerkstukken. Een kunstenaar coacht de jongeren. QolorTech vroeg de scholieren te onderzoeken hoe het kunststoffen nog beter kan hergebruiken (zie infokader op deze pagina).

Lees meer …

DOPPENPROJECT SCHOLIEREN VERBINDT JONG EN OUD

image1-860Q60.jpg

Van profielwerkstuk tot duurzaam doppenproject: David van Walderveen en Mees Nijland kregen het voor elkaar. Inmiddels studeren de twee, maar afgelopen schooljaar haalden ze een 9,5 voor hun profielwerkstuk havo aan de Rijksscholengemeenschap NO-Veluwe. Hun idee: doppen van frisdrankflessen inzamelen en door QolorTech laten verwerken.

Lees meer …

“Leerlingen van basisscholen zamelen de doppen in en verdienen zo wat geld voor hun school”, legt Mees uit. Inmiddels doet ook plaatselijke supermarkt Jumbo mee, is Rabobank netwerkpartner en zaten Mees en David ook aan tafel bij afvalverwerker Circulus-Berkel.

David: “We zijn ook in gesprek met bergbeklimmer Wilco van Rooijen die een expeditie voorbereidt naar Antarctica, met een auto van gerecycled plastic.” Leuk, maar belangrijker vinden de jongens dat basisschoolleerlingen door het doppenproject bewust bezig zijn met duurzaamheid en dat je zélf iets kunt bijdragen.

“Ook hebben we het plaatselijke verzorgingshuis erbij betrokken: dat brengt jongeren via de doppeninzameling in contact met oudere bewoners.” Het nieuwste idee van de jonge ondernemers: zelf producten maken van de ingezamelde doppen. Die gaan scholieren verkopen, waardoor hun betrokkenheid bij recycling alleen maar toeneemt.

Mike Tijdink: “Onze producten bestaan tegenwoordig steeds meer uit gerecycled materiaal en met onze additieven kunnen klanten meer recycled materiaal inzetten voor hun producten.” Dat sluit helemaal aan bij de ambitie van de Cleantech Regio. Samen met onze klanten kijken we hoe we grondstoffen kunnen hergebruiken en afvalstromen kunnen beperken. Daar denken we graag over mee.”

Ook doet QolorTech zelf onderzoek. “Hoe hoger de kwaliteit van dat materiaal, hoe beter wij er eigenschappen aan kunnen toevoegen”, licht hij de onderzoekachtergrond toe. “Wij willen bijdragen aan meer duurzaamheid, maar investeren hier ook in om de concurrentieslag niet te verliezen: we zien het voordeel voor de langere termijn. Hoe voegen we waarde toe aan gerecycled materiaal?”

Cleantech herkenbaarder

Tijdink is ervan overtuigd dat veel collega-ondernemers ook al veel bijdragen aan cleantech, maar zich daar niet altijd van bewust zijn. “Als éénpitter of kleiner bedrijf lijkt cleantech misschien een ver-van-je-bed-show. Terwijl ook deze ondernemers vaak meer doen of kunnen doen om positief bij te dragen. Van inkoop van groene energie tot minder afval produceren.”

Juist daarom gaat Tijdink als sparringpartner graag in gesprek met ondernemers in de buurt over cleantech en schuift vanuit Epe aan bij de Tafel Profileert. “We moeten elkaar helpen en kunnen samen meer doen. Zorgen dat cleantech meer gaat leven en ook voor kleinere bedrijven herkenbaarder wordt, is belangrijk.”

Van de regiovoorzitter

Cleantech als verbinder

We hebben ons magazine in een nieuw, fris, jasje gestoken. Natuurlijk in de kleuren van de Cleantech Regio. Want wij zijn Cleantech Regio, een initiatief van overheden, ondernemers en onderwijs, kortweg de ‘O’s’.

Onze missie is helder: In de Cleantech Regio werken de Stedendriehoek-gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen met ondernemers, onderwijs en onderzoek samen aan een schone toekomst. Daarmee koerst de regio aan op een duurzame economie en samenleving. En een schone toekomst, waarin energieneutraliteit speerpunt is.

Onze doelen zijn concreet: De lange termijnambitie van de Cleantech Regio is energieneutraliteit in 2030. Voor de middellange termijn (2020) koerst de regio op:

  • 4000 nieuwe, aan cleantech gerelateerde, banen en navenante groei van omzet/BRP (+50%)
  • 200.000 ton besparing op de CO2 uitstoot (-10%)
  • 20.000 ton minder huishoudelijk restafval per jaar (-33%).

Een rondje langs de samenwerkende O’s in de regio laat zien dat cleantech verbindt en voor veel beweging zorgt. Lees dus het mini-dossier ‘Cleantech Regio in beweging’ en constateer met mij dat onze focus op cleantech z’n effect begint te krijgen. 

We zien ook dat we elkaar steeds beter weten te vinden. Was u begin september ook bij één van de miniconferenties Omgevingsagenda Cleantech Regio? Tijdens die bijeenkomsten zijn er vanuit de samenleving mooie ideeën voorgesteld om de vliegwielprojecten van de Omgevingsagenda te versterken. Ook hier is cleantech het leidend thema, en dragen de initiatieven bij aan onze doelstellingen. Opvallend was de grote opkomst, met bijdragen vanuit ondernemers, onderwijs en overheid, en ook van bevlogen inwoners. Mensen vanuit verschillende partijen die zich betrokken en verbonden voelen bij de regio en zich herkennen in onze missie.
Cleantech raakt je. Wij zijn Cleantech Regio.

Andries Heidema
Voorzitter Cleantech Regio

 

Beleef de Cleantech Regio

Ook dit najaar bruist de Cleantech Regio en is er van alles te beleven!

Lees meer …

ROOTS IN THE WOODS: 
ODE AAN DE HERFST IN DE VELUWE

 

Roots in the Woods is een festival voor jong en oud, met tal van leuke locaties op de Veluwe. Het Beekpark in Apeldoorn is het hoofdpodium van 14 tot en met 16 oktober, maar tot en met 23 oktober is er ook op andere locaties op de Veluwe van alles te beleven. Muziek, lekker eten, theater, klimmen en klauteren voor kinderen: volop vermaak! De muziekprogrammering is in handen van Gigant en bestaat vooral uit folk en americana.
Kijk voor het volledige programma en alle festivallocaties (onder meer in Hoenderloo, Beekbergen en Eerbeek) hier: 

www.rootsinthewoods.nl

 

Lees meer …

logo-nationale-bokbierdag.png

 

ZUTPHEN VIERT BOKBIERDAG VOOR DE 20E KEER

Op 9 oktober is het in Zutphen Bokbierdag. Dit jaar voor de 20e keer alweer en dat wordt gevierd met een extra leuk programma. Onderdelen: muziekoptredens, een kinderkermis, de bokbiermarkt en een optocht langs de IJsselkade met onder meer bokbierkarren.

www.bokbierdag.nl

Spirit-of-Winter-logo-2016-520.png
EIND NOVEMBER ALVAST IN WINTERSE SFEREN

Eind november kunnen bezoekers van Spirit of Winter vast in eindejaarsferen komen in het Paleispark van Paleis ’t Loo. Tijdens dit buitenfestival vind je allerlei kraampjes langs de bomenlanen voor het paleis. In de Hofkeuken worden kookdemonstraties gegeven door een meesterkok. Sfeervolle terrassen waar je allerlei lekkers kunt eten en livemuziek is te horen maken de koninklijke buitenbeleving compleet.

www.spiritofwinter.nl

Lees meer …

poprondeDev.png

DE POPRONDE DOET DEVENTER AAN

De Popronde is het grootste rondreizende festival van Nederland en doet dit jaar veertig steden aan. Op 24 september is Deventer aan de beurt, met liefst 42 acts op 25 locaties. Cafés, poppodia, kunstgalerieën, de bibliotheek, het Vogeleiland Deventer, Stadsbrouwerij DAVO Bieren: overal zijn optredens te zien en te horen. De Popronde is niet aan een muziekstijl gebonden en alle concerten zijn gratis toegankelijk.

www.popronde.nl

Lees meer …

DEVENTER LEVENDE ETALAGES

 

Een groot theaterfestijn: dat is Deventer Levende Etalages. Op 2 oktober presenteren tachtig winkels theater in hun etalages en ook zijn er verschillende straatacts te zien.

www.deventerlevendeetalages.nl

BRUISEND REGIOFESTIVAL

regiofestival_header_v61240Q60.jpg

Véél informatie en véél inspiratie. Dat vat het Regiofestival dat op 20 september werd gehouden in Apeldoorn kort samen. Een kleine tweehonderd raadsleden, statenleden, wethouders, burgemeesters en ambtenaren kwamen naar het voormalige Zwitsalterrein voor een festival dat in het teken stond van resultaten en toekomstplannen van de Cleantech Regio. Driehoeksverhouding tekende een aantal reacties op van bezoekers.

REGIOFESTIVAL IN VOGELVLUCHT

Wat waren de ingrediënten van het Regiofestival? Een greep. In themahoeken kregen bezoekers resultaten en toekomstplannen gepresenteerd over mobiliteit, energie, leefomgeving, economie en innovatie, arbeidsmarkt en het Regiocontract.

In het Regiocafé hadden gesprekken en discussies plaats over de Omgevingsagenda, regionale samenwerking en lobby voor de regio in Brussel. Bezoekers konden verder kennismaken met cleantech innovaties van regionale bedrijven, de Cleantech Challenges vanuit het Cleantech Center Zutphen en met cleantech in het hbo. Ook werden ideeën opgehaald over hoe raadsleden intensiever betrokken kunnen worden bij de Cleantech Regio. Wie kennis wilde maken met de leden van de Strategische Board Stedendriehoek, kon plaatsnemen in de loungehoek. Tussendoor was het gezellig rondom de foodtrucks en Deventer stadsdichter Johanneke ter Stege zorgde voor prachtige poëtische muziek.

 

 

IMG_3841-680Q60.jpg

Wim van Ee

Raadslid Wim van Ee (Voorst) “Als raadslid ben ik vooral lokaal bezig, de regio is toch wat verder weg. Zo’n festival vind ik daarom heel positief. Ik ga zéker meer horen over wat de Cleantech Regio van plan is op mobiliteitsgebied en ik ben ook zeer geïnteresseerd in de energietransitie.”

Anja Prins

Statenlid Anja Prins (Gelderland) “De locatie hier is uniek en de opzet van het festival spreekt mij aan. Je wordt hier op een toegankelijke manier bijgepraat en betrokken bij de Cleantech Regio. Ik heb hier bijvoorbeeld al veel inspirerende ideeën gehoord over de ideeën die er zijn voor de verbreding van de A1.”

collage3x3-680.jpg

Jan Aalbers

Wethouder Jan Aalbers (Epe) “Dat Voorst en Epe de Cleantech Regio hebben ‘geadopteerd’ en raadsleden meer willen betrekken bij regionale ontwikkelingen, vind ik positief. Hier halen zij ideeën op bij bezoekers voor hoe dat zou kunnen. Het zou mooi zijn als raadsleden ook voelen dat de Cleantech Regio echt van hún is. Je hebt meer invloed als je volop meedoet.”

Gerry Ypma

Raadslid Gerry Ypma (Brummen) “Ik ben al heel betrokken bij de regio en volg alle ontwikkelingen behoorlijk goed. Kijk alleen al naar de Omgevingsagenda. Dan zie je dat veel thema’s vragen om een regionale aanpak en niet alleen een lokale.”

EEN IMPRESSIE VAN HET REGIOFESTIVAL:

Johanneke ter Steege

Deventer stadsdichter Johanneke ter Stege maakte een prachtig slotlied dat het Regiofestival samenvatte.

Owned by, supported by of powered by

Luc Pennings

Plan Cleantech Regio Development in uitvoering

Cleantech Regio Development is van start. Programmadirecteur Luc Pennings vertelt over de groende draden van het uitvoeringsplan waaraan volop wordt gewerkt.

Het uitvoeringsplan voor Cleantech Regio Development is klaar. “En nooit af”, haast programmadirecteur Luc Pennings zich te zeggen. Juist omdat Cleantech Regio Development bij de uitvoering van de Cleantech Agenda flexibel wil kunnen inspelen op actuele ontwikkelingen, blijft het plan vooral een wérkdocument.

“Ons uitvoeringsplan geeft focus en richting aan”, onderstreept Pennings. “We maken in het plan bovendien duidelijk wie ‘eigenaar’ is van welke projecten of initiatieven en wat onze rol als Cleantech Regio Development is.” 

Niets claimen, verbinden

Op de – steeds langer wordende - lijst met kansrijke cleantech business cases geeft Cleantech Regio Development aan of de uitvoeringsorganisatie eigenaar is van een project of business case, of supporter. “Het kan ook zijn dat wij een bedrijf of keten van bedrijven actief verder helpen via ons netwerk, onze kennis of financiële ondersteuning: powered by Cleantech Regio Development.”

Ambities Cleantech Agenda

In maart 2015 presenteerde de Strategische Board Stedendriehoek de Cleantech Agenda, waarin ecologische en economische ambities voor 2020 zijn verenigd:

  • 4000 nieuwe aan cleantech gerelateerde banen (omzetstijging van circa 200 miljoen per jaar)
  • 200 duizend ton minder CO? uitstoot per jaar door reductie energieverbruik en duurzame energieopwekking
  • 20 duizend ton minder afval per jaar door hergebruik grondstoffen door huishoudens en bedrijven

Deze ambities sluiten naadloos aan bij de Omgevingsagenda Cleantech Stedendriehoek.

Lees meer …

Vier ‘realisatielijnen’ vormen als solide pijlers het fundament van het uitvoeringsplan:

  1. business development met en voor ondernemers en hotspots (projecten en business cases met en voor ondernemers en ‘broedplaatsen’ voor cleantech innovatie in de regio zoals Cleantech Center in Zutphen, AREA055 in Apeldoorn, Living Green en Open Innovation Center in Deventer)
  2. energietransitie bottum-op (verduurzamen en besparen in de gebouwde omgeving, in industriële processen en mobiliteit en duurzaam opwekken)
  3. human capital (aansluiting onderwijs arbeidsmarkt, arbeidsmobiliteit en de afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen)
  4. profileert (de groene loper uit voor huidige en nieuwe cleantech bedrijven, profilering regio en lobby)

Juist door dit transparant te maken willen Pennings en zijn team duidelijk maken dat Cleantech Regio Development niets ‘claimt’, maar ondernemers, overheden en onderwijs- en kennisinstellingen juist wil verbinden, ondersteunen en mobiliseren in hun eigen cleantech ambities. “Gemeente Apeldoorn verduurzaamt het stadhuis”, illustreert Pennings. “Dat doet de gemeente sowieso. Wel met meer ambitie dankzij de Cleantech Agenda. Zo support Cleantech Regio zo’n initiatief.”

Het kan ook zijn dat de Cleantech Regio tekent voor het eigenaarschap van projecten. Denk aan de organisatie van het jaarlijkse congres Cleantech Tomorrow. Veel vaker zal Cleantech Regio Development business cases en projecten actief ondersteunen. ‘Empoweren’ kan op tal van manieren. Van ondernemers met elkaar in contact brengen tot helpen bij het vinden van aanjaagsubsidies.

Nu al meer focus

Door met alle ‘O’s’ te werken vanuit één uitvoeringsplan, ontstaat nu al de gewenste focus, merkt Pennings. “Zo zoeken accountmanagers en het parkmanagement van bedrijventerreinen in de samenwerkende regiogemeenten elkaar bijvoorbeeld meer op voor afstemming over het ‘groene loperbeleid’ voor nieuwe cleantech bedrijven. Ook lobbyen we als overheden intensiever samen in Brussel.”

De lijst met businesscases die bijdragen aan de cleantech ambities is nog steeds groeiende. Van ideeën voor elektrische deelauto’s tot duurzamere stadsdistributie en van het woningabonnement met ‘energycheck’ tot tal van suggesties voor hergebruik van grondstoffen: cleantech leeft. Ook dat bewijst dat de gemeenschappelijke drijfveer voor een schone en economisch sterkte regio er zéker is, vindt Pennings. “Al die initiatieven maken we de komende tijd meer zichtbaar.”

  • Wordt vervolgd: in de volgende editie concrete cleantech projecten in de etalage!

GEDRAG VERANDEREN?

Wilhelminabrug, Deventer

Geld, gemak, genieten, geluk en geloof

In juli en augustus werkte Rijkswaterstaat aan de Wilhelminabrug in Deventer. Zo’n afgesloten brug heeft een enorme impact op de bereikbaarheid. Hoe verleid je weggebruikers tot ander mobiliteitsgedrag? Inzichten uit onderzoek naar gedragsverandering helpen Slim Reizen Stedendriehoek om daarin de juiste keuzes te maken.

De mens is niet gemakkelijk te vormen. Ingesleten gewoontes doorbreken en gedrag structureel veranderen is lastig. Volgens wetenschapper en psycholoog Robert Cialdini nemen mensen 90 procent van hun beslissingen routinematig.

Ook mobiliteitsgedrag is vaak geautomatiseerd gedrag, stelt professor Hans Hoeken van de Universiteit Utrecht. “Ingesleten gewoontes worden pas heroverwogen als er relevante veranderingen optreden. Vijf G’s spelen daarbij een rol: geld, gemak, genieten, geluk en geloof.”

Veranderen…

Pas als er iets verandert in de situatie waarin dat gedrag wordt uitgevoerd, gaan mensen dat gedrag heroverwegen. Wie met de auto naar het werk gaat, zal dit pas heroverwegen als de benzineprijzen stijgen (geld). Of als er een nieuw station in de buurt wordt geopend (gemak), of als het mooi fietsweer is (genieten).

 Wie mobiliteitsgedrag wil beïnvloeden, moet volgens Hoeken ook vooral niet proberen om gewoontegedrag af te leren. “Kansrijker is het aanleren van nieuw gewoontegedrag. De kans is dan groter dat de doelgroep dat doet vanuit een positieve intentie.” 

100 gratis e-bikes

Willen we woon-werkverkeer in de Cleantech Regio beter spreiden en zo het verkeer in de spits terugdringen, dan vraagt dat om anders werken en reizen. Dat is precies waar Slim Reizen Stedendriehoek aan werkt. Een voorbeeld: in juli en augustus vonden wegwerkzaamheden plaats aan de Wilhelminabrug. Met de auto over de brug gaan kon niet, met de fiets wel. Daarom bood Slim Reizen Stedendriehoek honderd forenzen gedurende twee weken een gratis e-bike aan (gemak en geld). In mum van tijd waren alle fietsen gereserveerd door geïnteresseerde automobilisten. 

Mobiliteitscampagnes zijn projecten met een lange adem. Slim Reizen Stedendriehoek heeft dan ook goede samenwerking nodig tussen bedrijven en overheden. En zoekt daarin relatie met thema’s als duurzaamheid, productiviteit, kostenbeheersing en modernisering van reiskostenregelingen. Allemaal om de reiziger de mogelijkheid te bieden om een andere keuze te maken en de regio bereikbaar en toegankelijk te houden.

Lees meer …

Ook het mobiliteitsgedrag van uw medewerkers duurzaam veranderen? Dat kan eenvoudig en effectief met de Slimme Deals van Slim Reizen Stedendriehoek.

Meer informatie: www.slimreizenstedendriehoek.nl/deals.

Zutphen focust op versterking binnenstad

Het ’s Gravenhof wordt op termijn de culturele hotspot van Zutphen.

Zutphen nog aantrekkelijker met culturele hotspot

Eén van de ambities van de Omgevingsagenda van Cleantech Regio Stedendriehoek: toekomstbestendige binnensteden en (dorps)kernen. Zutphen brengt die ambitie volop in praktijk, vertelt wethouder René Sueters. De binnenstad is al prachtig, maar er valt veel meer uit te halen. Zo wordt het ’s Gravenhof culturele hotspot.

De belangrijkste opgave voor de komende jaren: Zutphen sociaaleconomisch versterken. Dat doet Zutphen onder meer door te investeren in de binnenstad. Maar: Zutphen heeft nu toch juist al veel in huis met een historisch waardevolle binnenstad?

“Onze binnenstad ís mooi”, bevestigt René Sueters. De stad ademt cultuur en historie, is levendig door de vele activiteiten en evenementen en het winkelaanbod is origineel. Toch valt er veel méér uit te halen. Het aantal bezoekers kan omhoog, de verblijfsduur van gasten in de stad ook, net als hun bestedingen. We versterken de kwaliteit van de binnenstad en voegen er nieuwe dingen aan toe die er bij passen.”

Wat gaat er concreet gebeuren? Sueters: “Wij toveren het ’s Gravenhof om tot cultuur- en ontmoetingsplein en het wordt een culturele hotspot.” Vanaf voorjaar 2017 vind je in het Hof van Heeckeren aan het plein al de Musea Zutphen en de Archeologische dienst. “We pakken de verbinding tussen het plein en de entree van de stad aan, zodat we bezoekers naar de binnenstad trekken. We zetten in op aantrekkelijker parkeren, goede verbindingen en handige looproutes.”

René Sueters

zichtbaar worden

Naast investeren in een culturele hotspot zet de stad ook in op al het moois dat er al is. “Zutphen heeft veel iconen, maar ze zijn vaak verborgen”, licht Sueters toe. Een mooi voorbeeld is de Berkelruïne, die afgelopen zomer openging voor publiek. De poort dateert uit de 14e eeuw en was onderdeel van de verdedigingspoort. Dankzij nieuwe trappen en een leuke route is de ruïne nu toegankelijk voor bezoekers. “Zo maken we onze pareltjes zichtbaarder.”

Cultuur-DNA onderstrepen

Al dat moois moet natuurlijk gevonden worden door bezoekers en toeristen. Dus draait het ook om stadspromotie en – breder – om gastvrijheid. Evenementen als het Cellofestival en het Beethovenfestival onderstrepen het cultuur-DNA van Zutphen en dat kenmerkt de stad. Nieuwe arrangementen nodigen toeristen uit tot een langer verblijf. En dat is allemaal goed voor de lokale en regionale economie en werkgelegenheid.

“Er zijn in samenwerking met de VVV al routes ontworpen op basis van verschillende interessegebieden”, meldt de wethouder enthousiast. “We moeten ervoor zorgen dat nog meer mensen onze stad ontdekken en dat zij niet meer verbaasd zijn als zij ontdekken hoeveel moois je ziet en meemaakt in Zutphen. Daar werken we nu hard aan.”

Lees meer …

Cleantech in

In alle benoemde speerpunten waar Zutphen aan werkt is cleantech de ‘groene’ draad, maar dat geldt zeker voor verduurzaming van cultureel erfgoed. Denk aan monumenten of andere waardevolle gebouwen die op duurzame wijze gerestaureerd of toegankelijk gemaakt worden door toepassing van nieuwe technieken. Wethouder René Sueters: “Daarin kan Zutphen regionaal en landelijk een voorbeeld zijn door baanbrekend werk te doen.”

Zutphen heeft sinds kort ook een cleantech accountmanager en investeert met ondernemers in cleantech op industrieterrein De Mars, onder meer door huisvesting van ondernemers in de circulaire economie. Met het Cleantech Center heeft Zutphen ook een cleantech hotspot in huis.

Samen goed werk gemaakt van werk

Mooie resultaten van het sectorplan Samen Werk Maken van Werk. Al lopen twee arrangementen nog door in 2016 – de voucher voor een nieuwe BBL-leerwerkplek en de voucher voor toekomstgericht scholen worden nog ingezet - toch kan de balans al worden opgemaakt. En die valt positief uit.

Werkgevers, werknemers, overheid en onderwijs maakten de afgelopen twee jaren werk van werk. Met geld uit het landelijke sectorplan investeerden zij samen in de arbeidsmarkt.

Partners in arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noord-Veluwe zetten zes verschillende arrangementen in voor jonge starters, zittende werknemers, oudere werknemers en specifiek voor medewerkers in de papier- en kartonsector. Dit alles om ervoor te zorgen dat werkgevers straks niet kampen met een tekort aan gekwalificeerd personeel en dat werknemers zich kwalificeren voor de arbeidsmarkt en inzetbaar blijven.

Al loopt een aantal arrangementen nog beperkt door, nu al staat de teller op ruim 1800 uitgevoerde arrangementen. Daarbij zijn ruim 550 werkgevers betrokken en een kleine dertig organisaties die het sectorplan ondertekenden.

Arrangementen op een rij

Er waren de afgelopen twee jaar zes arrangementen beschikbaar:

  • BBL en Startersbeurs (jonge starters op de arbeidsmarkt)
  • Mobiliteitsvoucher en Toekomstgerichte scholingvoucher (oudere werknemers)
  • Loopbaanchecks en scholingstrajecten (medewerkers papier- en kartonsector)

De arrangementen BBL, voucher toekomstgericht scholen en arrangementen voor de papier- en kartonsector zijn nog te gebruiken in 2016. 

Zo’n 700 jongeren maakten gebruik van het BBL-arrangement en combineerden werken met een opleiding. Omdat de geplaatste jongeren in de praktijk jonger waren dan gedacht bij de start van het sectorplan – en er dus minder loonkosten waren – konden méér jongeren gebruikmaken van het arrangement. Vooral in de Bouw, Logistiek, Horeca, Metaal en Detailhandel werden veel leerlingen geplaatst.

Reservelijsten

Vrijwel alle beschikbare Startersbeurzen en vouchers zijn gebruikt door regionale werkgevers. De mobiliteitsvoucher – bedoeld voor scholing van werknemers – had een lange aanloop nodig, maar werd uiteindelijk volop ‘ontdekt’ door werkgevers en werknemers: zo’n 700 werknemers investeerden vrijwillig in hun doorgroeimogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Ook voor Toekomstgericht scholen – bij blijven in je eigen vak om inzetbaar te blijven – is veel belangstelling. Alle arrangementen worden maximaal benut en kunnen deels in 2016 nog worden ingezet. Dat geldt ook voor de impuls voor de papier- en kartonindustrie. Voor diverse arrangementen wordt gezien de grote belangstelling gewerkt met reservelijsten.

Lees meer …

FactorWerk

Sinds dit jaar zet het Regionaal Werkbedrijf FactorWerk in arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noord-Veluwe zich in om zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.

Lees meer …

VNO-NCW Midden, FNV, CNV, UWV en veertien gemeenten bundelen hun krachten in deze netwerkorganisatie. FactorWerk maakt het voor werkgevers zo makkelijk mogelijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Doelstelling is om tot 2017 860 extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking die niet in staat zijn om zelfstandig het wettelijk minimumloon te verdienen.

Gouden ingrediënten

De gouden ingrediënten voor het succes van Samen Werk Maken van Werk: zo min mogelijk bureaucratie en administratieve rompslomp voor werkgevers en de goede samenwerking tussen alle partners in de (arbeidsmarkt)regio. Nu het sectorplan afloopt, gaat die samenwerking door in het zogenoemde ‘transitienetwerk’ waarin gemeenten, werkgevers, werknemers en onderwijsinstellingen samen blijven werken aan een gezonde arbeidsmarkt, onder de naam Transitiewerkt. 

Transitieagenda: samen sterk voor de energieneutrale regio

Netto net zoveel energie produceren als verbruiken. Dat is de ambitie voor 2030 voor de Cleantech Regio. Nadat in 2014 de ‘Routekaart Nieuwe energie voor de Stedendriehoek’ verscheen, presenteerde de adviestafel Energietransitie recent de bijbehorende Transitieagenda. Daarin staat onder meer hoe partners (gaan) samenwerken voor een energieneutrale Cleantech Regio in 2030.
 

Pieter van der Ploeg van Alliander stond mede aan de basis van de Routekaart. Daarin worden vier Transitiepaden geschetst voor de energietransitie. Voor het netwerkbedrijf is een belangrijke vraag hoe energievraag en -aanbod schoon, betrouwbaar en betaalbaar gekoppeld kunnen worden en welke energie-infrastructuur daar het beste bij past.

Alliander was ook mede-initiatiefnemer van het Gelders Energieakkoord, als uitwerking van het landelijke SER Energieakkoord. Inmiddels ondertekenden 142 Gelderse partners het akkoord, van bedrijfsleven tot overheden en van woningcorporaties tot waterschappen.

Mooi dat Cleantech Regio vanuit de Transitieagenda actief aan de slag gaat, vindt Van der Ploeg. “Juist in de regio’s kun je goed verbindingen leggen en makkelijker concreet uitvoering geven aan projecten.” 

Nieuw: Transitiearena’s

Wat is het plan? In Transitiearena’s – die qua thema zijn gekoppeld aan de vier Transitiepaden uit de Routekaart – werken partners in de regio samen aan een duurzame toekomst. “Hier komen de experts uit diverse branches, bedrijfstakken, gemeenten en organisaties samen, om de Transitiepaden verder uit te werken”, schetst Van der Ploeg. “Hier ontmoeten vraag en aanbod elkaar, komt kennis bij elkaar en gaat het borrelen en bruisen. Doel is komen tot slimme innovaties en concrete projecten.”

Pieter van de Ploeg
Lees meer …

Cleantech Regio energieneutraal:
Transitiepaden

Om in 2030 energieneutraal te zijn, focust de Cleantech Regio op energiebesparing in woningen, bedrijven, industrie en mobiliteit. Daarnaast is duurzaam opwekken van energie prioriteit, via zon, wind, water of bodem. Hetzelfde geldt voor hergebruik van reststromen (warmte, biomassa, afval).

De Routekaart schetst vier Transitiepaden voor energietransitie:

  1. ondernemende regio: iedere energieverbruiker gebruikt zoveel mogelijk zelf opgewekte, duurzame energie
  2. energieleverende gebouwde omgeving: woningbouw, bedrijfspanden en industriegebieden worden energieproducten
  3. landelijk gebied als voedsel- en energieproducent (mits goed ingepast in het waardevolle landschap)
  4. duurzaam vervoer: duurzame productie van brandstoffen, technologische verbeteringen en verandering van vervoer (bijvoorbeeld van vrachtwagen naar trein of schip)
Meer over de Routekaart

Hoe zit het ook alweer met de ‘Routekaart voor een energieneutrale Stedendriehoek’? De routekaart is gemaakt door de Stedendriehoek, provincies Overijssel en Gelderland en netwerkbedrijf Alliander. Er staat in wat nodig is om in 2030 energieneutraal te zijn. Ook biedt de Routekaart aanknopingspunten voor versnelling van verduurzaming van energie. Denk aan bestaande verduurzamingsprojecten beter met elkaar verbinden en van elkaar leren in de regio. Ook is het zaak om van energieconsumenten (inwoners, landbouw en bedrijfsleven) energieproducenten te maken en om in te zetten op duurzaam vervoer. 

Ideeën verder brengen

Ideeën en projecten die voortkomen uit de Transitiearena’s, kunnen een stap verder gebracht worden via Cleantech Regio Development. Deze uitvoeringsorganisatie ondersteunt, adviseert en verbindt ondernemers, overheden en onderwijs- en onderzoeksinstellingen die via business cases, projecten en programma’s bijdragen aan de energietransitie.

Het CleantechLab – afgelopen zomer gestart – wordt broedplaats voor innovatie en experiment en focust op research & development, om tot concrete producten te komen. In het CleantechLab participeren de vier teams van de Eo Wijers-prijsvraag, provincies Overijssel en Gelderland en de Cleantech Regio. De ideeën van de vier beste inzendingen van de Eo Wijers-prijsvraag worden in het CleantechLab verder uitgewerkt. 

Adviestafel Energietransitie: vast kernteam

Beweging op gang brengen en houden. Dat is de taak van de deelnemers van de adviestafel Energietransitie, die deze herfst van start gaat. De adviestafel organiseert en faciliteert de Transitiearena’s.

“De kernteamleden zijn ambassadeurs in de regio van energietransitie”, legt Van der Ploeg uit. “Zij zorgen voor verbinding met de verschillende samenwerkingstafels van het Gelders Energieakkoord en Nieuwe Energie Overijssel, delen kennis met partijen en andere regio’s, kennisinstituten en financieringsbronnen. Ook kunnen zij mogelijke knelpunten oplossen.”

Naast Pieter van der Ploeg bestaat het kernteam uit Luc Pennings (Cleantech Regio Development), voorzitters Sebastiaan van ’t Erve en Henk Mulder en tafelsecretaris Kees Verspui. Ook Willemien Kamphorst is lid. Zij is sinds afgelopen augustus regisseur energietransitie en verbindt de energietransitie-ambities van de samenwerkende gemeenten in de Cleantech Regio.

Willemien Kamphorst

Gemeentelijke krachten bundelen

Alle gemeenten ondertekenden het Gelders Energieakkoord en onderschrijven de ambities van de Cleantech Regio. “Ook hebben gemeenten allemaal hun eigen ambities”, licht Kamphorst toe.

“De vraag is nu: waar leggen we gezamenlijk het accent en waar gaan we nu echt voor? Ik ga kijken hoe we die ambities kunnen verenigen en wat we samen kunnen aanpakken. Neem duurzame mobiliteit. Als één gemeente overal laadpalen plaatst binnen de eigen grenzen, heeft dat nauwelijks zin. Als álle gemeenten in de regio dat doen, bereiken we veel meer.”

Ook zijn gemeenten aan de slag om zelf meer te doen, bijvoorbeeld in de verduurzaming van hun gebouwen of de inzet van energiecoaches om het energieverbruik door inwoners te verminderen.

Een goede zaak, dat gemeenten de krachten meer bundelen, denkt Van der Ploeg. “Alle gemeenten hebben de duurzaamheidsafspraken ondertekend. Hopelijk laten zij ook zien dat zij daarvoor staan. Energieneutraal zijn in 2030 vraagt om transparantie in de samenwerking en om lef om door te zetten.”

Voor de indruk ontstaat dat we nog moeten beginnen met de energietransitie: er gebeurt al ontzettend veel. “De Transitieagenda moet met de nieuwe samenwerkingsstructuur leiden tot meer concrete projecten. En wat we al doen, zetten we prominenter in de etalage.”

Stedendriehoek Index

WITTENBORG GROEIT

Maggie Feng (foto: Evert van de Worp)

Op zoek naar data over ontwikkelingen in de Stedendriehoek? Trends volgen? Cijfers nodig? Dan is een kijkje in de Stedendriehoek Index uitermate handig. Dit keer uitgelicht: studenten in de Stedendriehoek. 
 

Steeds meer internationale studenten in de regio

Sinds de vestiging in Apeldoorn, groeit Wittenborg University of Applied Sciences gestaag. Jaarlijks weten circa 20 procent meer studenten de school te vinden. Waar uit de Stedendriehoek Index blijkt dat andere hogescholen en universiteiten het regionaal en landelijk juist minder doen, stijgt het aantal internationale studenten van Wittenborg.

“Toen we hier in Apeldoorn startten hadden we een kleine 200 studenten en 25 nationaliteiten in huis. Nu zijn dat ruim 75 nationaliteiten en ruim 500 studenten”, schetst directeur Maggie Feng. Hoe verklaart zij dat succes?

“Wij hebben een tienjarenplan gemaakt toen we in Apeldoorn begonnen. De eerste jaren hebben we veel geïnvesteerd in onderwijsinhoud en ondersteunende systemen. Nu oogsten we daarvan.”

Een andere succesfactor, denkt Feng, is de sterke binding met de regio. “Met onze opleidingen in toerisme en hospitality sluiten we aan bij de toeristische Veluwe. Met onze technische opleidingen bij de robotica en maakindustrie en met onze sport en gezondheidsopleidingen bij de zorgsector.”

image002-480.png

image001-480.png


Regio moet ook aantrekkelijk

Wittenborg is een particuliere school met hogere beroepsopleidingen en universitaire studies. “Wij organiseren ons onderwijs bewust kleinschalig met voldoende aandacht voor de persoonlijke benadering.”

Mooi onderwijs is één ding: de studenten van Wittenborg moeten ook Nederland én de regio zien zitten. Juist daarom volgt Feng Cleantech Regio Stedendriehoek op de voet. “Cleantech is een goede keuze, ook internationaal spreekt het aan. Het biedt voldoende om bij aan te haken, ook vanuit ons onderwijs. Al sinds 2011 integreren wij duurzaamheid in ons onderwijs en zijn we actief in regionale netwerken om mee te doen in innovatie.”

Blijven?

En na Wittenborg? Blijven studenten dan werkzaam in de regio?

“De helft wil blijven in de Europese Unie, de andere helft gaat terug naar het thuisland”, weet Feng uit ervaring. “Natuurlijk is voor de blijvers Nederlands leren de uitdaging.” Omgekeerd kunnen bedrijven in de regio zich meer inspannen om open te staan voor werknemers met een andere nationaliteit, vindt Feng. “De goede studenten hebben een baan voor het kiezen en zij verdwijnen toch vaak richting Randstad. Daar zijn bedrijven meer gewend aan meerdere nationaliteiten.”

Samen sterk(er)

Als het aan Feng ligt, slaan de onderwijsinstellingen – regulier en particulier – de handen nog meer ineen om zich samen in te spannen voor een leven lang leren in Cleantech Regio Stedendriehoek. “Als totale onderwijskolom kunnen wij ons nog krachtiger neerzetten: studenten moeten de kennis willen komen halen, net als bedrijven.”

WERKEN VOOR DE REGIO

De Cleantech Regio is ‘light’ georganiseerd. Niet alleen de samenwerkende overheden zetten hun bestuurders en ambtenaren in om te werken voor de regio, ook Saxion doet dat als onderwijs- en kennisinstelling. Hoe is dat? Eddy Tulp, Ineke van Oldeniel, Raimond Bartelink, Harrie van Bommel en Bauke de Vries vertellen.

Lees meer …

IMG_1375-860Q60.jpg

Eddy Tulp
 

Met passie “makelen en schakelen” voor Cleantech

Eddy Tulp van het Centrum voor Ondernemerschap van Saxion makelt en schakelt binnen en buiten Saxion voor cleantech en vertegenwoordigt het hoger onderwijs in de Cleantech Regio.

Lees meer …

Namens Saxion is Eddy Tulp voor cleantech de ‘linking pin’ tussen de onderwijs- en kennisinstelling en bedrijven en andere partners in de Cleantech Regio. “Ik vertegenwoordig Saxion in de regio en zorg dat ‘buiten’ vooral binnen komt”, vat hij samen.

Saxion doet vanuit een aantal lectoraten toegepast praktijkonderzoek naar onder meer duurzame energie, stedelijke ontwikkeling en hergebruik. Praktijkgericht onderzoek in bijvoorbeeld het Living Technology Lab leverde al mooie resultaten op, vertelt Tulp. Denk aan een milieuvriendelijke coatingwijze om hout te verduurzamen of de techniek voor hergebruik van katoenafval.

Om cleantech meer in het onderwijs te ‘vlechten’ bedacht Eddy Tulp het plan om voor derdejaars een afzonderlijke interdisciplinaire studieroute te starten voor studenten van diverse studierichtingen. “Ik was positief verrast door de reacties van de betrokken academies: die gaven aan cleantech juist ook graag ín hun opleidingen te willen integreren.”

Naast de coördinatie van ‘cleantech’ binnen Saxion, is Tulp ook spreekbuis namens andere hogescholen in de regio in uitvoeringsorganisatie Cleantech Regio Development. “Elke hogeschool heeft zo z’n speerpunten. Hogeschool van Arnhem en Nijmegen doet veel in transport en energie, Windesheim heeft marketing en communicatie, Saxion doet veel onderzoek naar de gebouwde omgeving”, schetst Tulp.

Namens Saxion zet Tulp zich met veel enthousiasme in voor cleantech. “Met mijn achtergrond in milieubeleid en milieurecht, vind ik dit heel leuk om te doen. cleantech heeft zeker mijn passie.”

 
Lees meer …

IMG_1388-860Q60.jpg

Ineke van Oldeniel

“Juist ook als kennisinstelling bijdragen aan cleantech”

Juist omdat een groot deel van de studenten uit de regio komt en er na het hbo blijft werken, wil Saxion gráág mede richting geven aan de Cleantech Regio, vertelt Ineke van Oldeniel, College van Bestuur en lid van de Strategische Board Stedendriehoek van de Cleantech Regio.

Lees meer …

Saxion biedt niet alleen hoger beroepsonderwijs dat aansluit op de toekomstige arbeidsmarkt, maar doet sinds 2001 ook volop praktijkgericht onderzoek. Lectoren, onderzoekers, docenten en studenten focussen op verbeteringen van de beroepspraktijk. Onderzoeksuitkomsten zijn toepasbaar en waardevol voor bedrijven en instellingen in de regio.

“Juist ook als kennisinstelling draagt Saxion graag bij aan de Cleantech Regio”, benadrukt Ineke van Oldeniel. “Living Technology is voor ons als Saxion speerpunt en daar past cleantech prima in. Studenten van allerlei opleidingen onderzoeken hoe we de vraagstukken van de toekomst kunnen helpen oplossen.”

Als het aan Van Oldeniel ligt wordt cleantech de komende tijd nog meer verbonden aan die onderzoeksprojecten. Wel merkt zij dat het ‘laden’ van de term cleantech zowel binnen Saxion als in de regio nog aandacht vraagt. “Het zou mooi zijn als over een aantal jaren iedereen die aan deze regio denkt, cleantech op het netvlies heeft en daar een goed beeld bij heeft.”

Niet alleen qua onderwijs en onderzoek is cleantech een thema binnen Saxion, ook qua bedrijfsvoering. “Een aantal opleidingen loopt voorop en heeft een duurzaamheidskeurmerk in aanvraag. We nemen onze eigen bedrijfsvoering nu breder onder de loep: wat is onze eigen ‘voetafdruk’ en wat kan beter? Studenten onderzoeken hoe we beter kunnen omgaan met afval, mobiliteit, water, energie. Mooi, want dat levert ook weer nieuwe kennis op.”

 
Lees meer …

IMG_1371-860Q60.jpg

Raimond Bartelink 
 

Cleantech 'vast' thema Academie Bedrijfskunde

Raimond Bartelink is directeur van de School of Business, Building & Techology. De vijf opleidingen die daaronder vallen zijn allemaal bezig met cleantech. Sterker nog: een aantal opteert voor een duurzaamheidskeurmerk.

Lees meer …

Archeologie, civiele techniek, bouwtechnische bedrijfskunde, bouwkunde en technische bedrijfskunde: dat zijn de opleidingen van de academie die Raimond Bartelink leidt. Ondernemerschap, bouw, management en techniek: daar past cleantech bij uitstek bij.

“Met het regionale bedrijfsleven kijken wij steeds hoe wij ons onderwijs zo vormgeven dat het optimaal aansluit op de arbeidsmarkt. Duurzaamheid is al lang een belangrijk thema in al onze opleidingen. Een aantal gaat nu op voor een speciaal duurzaamheidskeurmerk.”

De kunst is wel steeds goed te toetsen: wat is een snel voorbijgaande hype en wat is een blijvende ontwikkeling? “Daarom ben ik graag bij cleantech bijeenkomsten in de regio. Daar hoor je wat er speelt, wat er leeft en wat de nieuwste innovaties zijn.”

Via multidisciplinaire projecten leren, werken en onderzoeken studenten van verschillende opleidingen samen aan uitdagende praktijkopdrachten, vertelt Bartelink. “Zo sluiten wij flexibel aan bij de actualiteit. cleantech is vrijwel altijd een thema in die projecten. We leren studenten in een keten samen te werken.” Belangrijk, want cleantech vraagt niet alleen om technische innovatie. Ook vraagstukken op het gebied van businessmodellen en bedrijfsvoering vragen om nieuwe oplossingen.

Cleantech als verbindend thema in de regio? Een prima zaak, vindt Bartelink. “Gemeenschappelijke focus zorgt voor versnelling”, hoopt hij. “Cleantech moet de komende jaren heel normaal worden in het bedrijfsleven en het onderwijs.”

Lees meer …

IMG_1338-860Q60.jpg

Harrie van Bommel 
 

Cleantech vraagt ook internationale blik

Hoofddocent Harrie van Bommel doet onderzoek naar duurzaam (internationaal) ondernemen. Bij uitstek een thema waarbij ook cleantech een belangrijke rol speelt.

Lees meer …

Met Living Technology laat Saxion technologie leven, als integraal onderdeel van het leven en werken in de regio. Denk aan de zorg, de bouw, het onderwijs, de dienstverlening of industrie.

Studenten doen praktijkgericht onderwijs en zo ontstaan innovaties waarmee de Cleantech Regio zijn voordeel kan doen, vertelt Harrie van Bommel. “We werken met gemengde projectgroepen waarin studenten van verschillende opleidingen samenwerken. Dat moeten zij straks in hun baan immers ook.” Vanuit het thema Living Technology wordt in de volle breedte aan praktijkgerichte opdrachten gewerkt en waar mogelijk aangehaakt bij cleantech.

Dus doen studenten van verschillende opleidingen komend jaar onderzoek naar recycling van katoenafval bij de productie van het papier voor bankbiljetten, verduurzaming van de bedrijfsvoering in een ziekenhuis, betere manieren voor afvalscheiding en nog véél meer. “Vanuit de Cleantech Regio krijgen wij dit soort praktijkopdrachten. Onze studenten kijken bijvoorbeeld naar de kosten en de haalbaarheid van voorstellen voor de optimalisatie van de productieketen. Juist dan wordt het voor ondernemers vaak spannend: wat gaat verduurzaming qua kosten betekenen en wat levert het op?”

Hoe belangrijk het ook is om lokaal en regionaal te focussen op cleantech, juist de internationale blik is van belang. “Veel bedrijven in de Stedendriehoek zijn wereldspelers. Zij hebben natuurlijk wel contacten in hun directe omgeving, maar opereren vaak in een internationale markt. Daarom kent Saxion een minor Sustainable International Business, waar elk jaar zo’n 25 studenten vanuit diverse opleidingen deelnemen. Ook voor bedrijven in de regio blijkt een interessante vraag te zijn: wat en waar kun je het beste optimaliseren in de totale productieketen, ook over grenzen heen?”

Lees meer …

IMG_1358-860Q60.jpg

Bauke de Vries
 

“Steeds meer opleidingen bezig met cleantech”

Docent-onderzoeker duurzame ontwikkeling Bauke de Vries is als onderzoeker betrokken bij het lectoraat duurzame leefomgeving en begeleidt studenten bij praktijkonderzoek naar energie, klimaat, circulaire economie en andere duurzaamheidsthema’s. Al jaren is hij betrokken bij cleantech in de regio.

Lees meer …

Vanuit Cleantech Center Zutphen is de Werkgroep Onderwijs Cleantech (WOC) actief. Bauke de Vries vertegenwoordigt daarin Saxion. Ook andere onderwijsinstellingen doen mee, van vmbo tot universiteiten. “Via challenges verbinden we leerlingen en studenten aan cleantech vraagstukken van bedrijven”, vat hij samen. “De jaarlijkse Cleantech Battle is vast onderdeel van het Cleantech Tomorrow Congres.”

Niet alleen via de challenges maar ook binnen Saxion merkt Bauke de Vries dat cleantech lééft. Niet alleen binnen zijn eigen Academie Bestuurskunde, Recht & Ruimte. “Een aantal jaren geleden ging het vooral over energie en klimaat, maar nu zijn meer opleidingen en academies bezig met duurzaamheidsvraagstukken.” Dat gebeurt onder meer via het stadsLAB waar onderwijs, onderzoek, bedrijven en instellingen samen innoveren.

Zo’n integrale aanpak is tekenend voor een nieuw onderzoeksproject in de Rivierenwijk in Deventer. “Komend jaar adopteren we die wijk en ook bedrijventerrein Bergweide. Met studenten van verschillende opleidingen onderzoeken we wat op duurzaamheidsgebied beter kan. Ook onderzoeken we hoe we inwoners en ondernemers uit de wijk daar goed bij kunnen betrekken.”

Ook in de regio leeft cleantech steeds meer, merkt De Vries. “Zo’n Eo Wijers-prijsvraag heeft de markt uitgedaagd om met ideeën te komen. In de vertaling daarvan kan er wat mij betreft een tandje bij. Dat vraagt van alle partners een andere manier van denken, andere verdienmodellen en andere verhoudingen tussen stakeholders. Onze studenten kunnen daaraan bijdragen via hun onderzoeken.” 

Regioresultaten

Slim & Snel: nieuwe fietsstimuleringscampagne

De auto laten staan en op de fiets naar het werk: dat wordt nog leuker en makkelijker dankzij de Slim & Snel app. Alle Slim & Snel-fietsers kunnen sparen voor interessante kortingen en wie overstapt van auto naar fiets, spaart ook voor geld. Dat is de insteek van de nieuwe fietsstimuleringscampagne die in september van start ging in de Cleantech Regio.

Slim & Snel is onderdeel van Slim Reizen Stedendriehoek. Iedereen met een fiets of e-bike kan meedoen. Voor echte ‘overstappers’ die reizen per auto verruilen voor reizen per fiets, is er een financiële beloning, tot een kleine 200 euro.

Ecolyceum Deventer officieel van start

Op 9 september was het zover: na een zorgvuldige voorbereiding ging het nieuwe Ecolyceum van start. Leerlingen van twee vwo-klassen werken naast hun reguliere lesprogramma één dag per week aan duurzaamheidsprojecten.

Van technische en ecologische vraagstukken over een duurzame aarde tot projecten op het gebied van kunst en cultuur en persoonlijke ontwikkeling: de opzet van het curriculum is breed. Bedrijfsleven, politiek en allerlei maatschappelijke organisaties zijn betrokken bij de projecten die de leerlingen gaan doen.

Burgemeester Andries Heidema van Deventer kwam de leerlingen en medewerkers van het Ecolyceum persoonlijk toespreken tijdens de opening. Het Ecolyceum is onderdeel van het Etty Hillesum Lyceum.

Werkgevers wisselen ideeën uit over betere bereikbaarheid

Afgelopen juli wisselden werkgevers en minister Schultz van Haegen kennis, ervaringen en ideeën uit over betere bereikbaarheid van Nederland. Ze gaven tijdens deze werkgeverssessie antwoord op vragen als: op welke projecten zijn we trots? Welke initiatieven zijn goed toepasbaar in andere regio’s?

De Cleantech Regio werd vertegenwoordigd door Rob Salman, HR-manager van Tauw. De werkgevers spraken af ook de komende jaren te blijven investeren in onder meer:

  • verdere verbetering van de publiek-private samenwerking, gericht op infrastructuur én op gedragsverandering

  • een bredere doelstelling dan alleen filereductie: ook duurzaamheid, CO?-reductie en vitaliteit van medewerkers

  • Meer informatie over de werkgeverssessie en de gemaakte afspraken vind je op de website van Slim Reizen Stedendriehoek.

Honderd forenzen verruilden auto voor fiets

De ‘E-bike probeerweken’ van Slim Reizen Stedendriehoek waren een enorm succes. Honderd mensen probeerden in juli en augustus twee weken een gratis e-bike uit. Zij konden zo toch de Wilhelminabrug bij Deventer over, die vanwege onderhoud voor het autoverkeer afgesloten was.

Om hun goede gedrag vol te houden, konden de e-bikers na de twee ‘leenweken’ hun e-bike met korting aanschaffen. Een mooi resultaat voor de bereikbaarheid van onze regio en het programma Slim Reizen Stedendriehoek!

  • Meer weten over de auto verruilen voor de fiets? Ga voor onze Slimme deals!

Ideeën opgehaald voor Omgevingsagenda
Cleantech Regio

In september kwamen zo’n tweehonderd inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties naar de miniconferenties van Cleantech Regio. Zij droegen ideeën aan voor de Omgevingsagenda – soms waren dat zelfs compleet uitgewerkte plannen. Alle suggesties worden serieus bekeken en eind september ontvangen alle ‘indieners’ een terugkoppeling. Kansrijke plannen vinden hun weg en worden zichtbaar in de volgende versie van de Omgevingsagenda, begin 2017. De agenda is dynamisch opgezet en wordt dus steeds geactualiseerd.

Personalia
Sytske Roetert Steenbruggen

Sytske Roetert Steenbruggen managementassistent bij de Strategische Board Stedendriehoek

Sinds medio april is Sytske Roetert Steenbruggen managementassistent bij de Strategische Board Stedendriehoek. Zij ondersteunt een aantal managers. “Hiervoor was ik (tijdelijk) werkzaam als managementondersteuner bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en als secretaresse bij Goudappel Coffeng.Ik woon in Wijhe, ben getrouwd en wij hebben drie studerende dochters. Mijn vrije tijd besteed ik graag aan volleyballen, wandelen en lezen.

Rik Swieringa

Rik Swieringa is Zutphen’s Accountmanager Cleantech

Zutphen heeft cleantech benoemd als één van de zes belangrijkste speerpunten voor de stad, om zo volop bij te dragen aan uitvoering van de ambities van de Cleantech RegioDat gebeurt al met allerlei mooie initiatieven van ondernemers(kringen), maatschappelijke organisaties en de gemeente. Rik Swieringa: “Van het college van burgemeester & wethouders mag daar nog best een schepje bovenop. Vanaf 1 september ga ik proberen samen met al die mensen en organisaties die met cleantech aan de slag willen, Zutphen economisch verder te versterken. Zupthen heeft al een mooi Cleantech Center en kan zo dé cleantech ontmoetingsplek worden. Ook voor de circulaire economie zijn er volop ideeën en kansen. Het spreekt voor mij voor zich dat Zutphen haar ambities alleen waar kan maken door goed samen te werken met de partners in de regio. Ik kijk er naar uit met iedereen kennis te maken en de regio nog beter te leren kennen.”

 

Ronald van Wetering

Ronald van Wetering: duovoorzitter Tafel Profileert

Ronald van Wetering (54 jaar): “Ik zit al ruim dertig jaar in het bankiersvak, sinds 2000 bij de Rabobank. Mijn persoonlijke missie is ondernemers helpen hun ambitie waar te maken. Sinds december 2014 ben ik Directeur Bedrijven bij Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek te Zutphen. Daarnaast ben ik lid van het Arbitragecollege Voedselbanken Nederland, lid van de Raad van Toezicht Openbaar Voortgezet Onderwijs Apeldoorn, bestuurslid van de Industriële Kring Lochem, bestuurslid van de Gelderse Business Club en bestuurslid van VNO-NCW Stedendriehoek. Voor de Cleantech Regio ben ik duovoorzitter van Tafel Profileert, samen met wethouder Erik Visser. Hiermee kan ik - mede vanuit mijn functie bij de Rabobank en vanuit mijn vele netwerken  een gedegen bijdrage leveren aan het cleantech gedachtengoed: het verbinden van onderwijs, inwoners, ondernemers en gemeentelijke overheden om zo bedrijven aan te trekken om zich te vestigen in onze mooie Cleantech Regio!”

Carel Bolt

Carel Bolt is nieuwe projectleider provincie Gelderland voor vliegwielproject Icoon A1

Carel: “Rijkswaterstaat, provincies en regio werken samen aan de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Azelo. Een kans om ambities op het gebied van duurzaamheid gezamenlijk op te pakken. Niet voor niets is Cleantech Icoon A1 als vliegwielproject in de omgevingsagenda van de regio opgenomen.

Provincie Gelderland trekt dit vliegwielproject. Het doel: een duurzame snelwegomgeving als etalage voor de Cleantech Regio. Carel Bolt is recent als projectleider aangesteld om samen met Jan Wesseldijk, projectsecretaris vanuit de regio, het voortouw te nemen. Een team met vertegenwoordigers vanuit de Strategische Board, de gemeenten en Rijkswaterstaat helpen concrete initiatieven een stap verder.

De kunst is ideeën en initiatieven te verbinden en verder te helpen tot concrete projecten die ook een vliegwieleffect teweeg brengen voor toekomstig ruimtelijke ontwikkeling”, legt Bolt uit. Eind februari moet er meer duidelijkheid zijn in de vorm van een uitvoeringsprogramma. De betrokkenheid vanuit de 3 O’s is daarbij essentieel. “Een eerste succes is er al. Provincie en regio hebben geld gereserveerd voor drie no-regret maatregelengroene en recreatieve onderdoorgangen bij Beekbergsebroek, de Grote Wetering en afrit Twello bij de Fliert.”

Cigdem Uzun

Cigdem Uzun: stagiare

Cigdem (19) komt uit Harlingen en volgt de hbo-opleiding European Studies op de NHL in Leeuwarden. “Tijdens de eerste twee jaren van mijn opleiding heb ik veel geleerd over de Europese Unie en de instellingen. In het tweede jaar van de studie zijn wij samen met de opleiding naar Brussel gegaan, om daar de Europese Commissie, het Europees Parlement, de NAVO en het HNP te bezoeken. Ik zit nu in mijn derde jaar en ik loop stage bij Cleantech Regio. Hier leer ik graag hoe een bedrijf werkt, hoe er wordt gelobbyd, hoe je een evenement organiseert en nog veel meer. Ook bouw ik graag netwerken op die ik later in mijn carrière kan gebruiken. Ik hoop natuurlijk ook iets toe te voegen aan de organisatie.”

Bram Harmsma

Bram Harmsma: junior regiomanager VNO-NCW 

Op 1 juni 2016 is Bram Harmsma (28) gestart bij VNO-NCW Midden als junior regiomanager. In zijn vorige functies deed hij ervaring op met belangenbehartiging, strategische communicatie en het benaderen van de media. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar een functie waarin hij maatschappelijke vraagstukken kan oplossen met zoveel mogelijk winnaars.

“Het is prachtig om te ervaren hoeveel ondernemerschap de Stedendriehoek kent. We hebben veel sterke sectoren waarmee we in de wijde wereld koploper zijn. Dit wil ik laten horen in het openbaar bestuur en bij andere maatschappelijke organisaties in de regio en daarbuiten.”

Samenwerking is voor Bram een essentiële voorwaarde voor succes, zowel met externe partijen en partners van VNO-NCW Midden als met collega’s.

  • Bram Harmsma is bereikbaar via harmsma@vno-ncwmidden.nl of via het verenigingsbureau van VNO-NCW Midden in Apeldoorn, (055) 5222606.
Martha Louwes

Werkgroep Wonen heeft nieuwe voorzitter: Martha Louwes

Martha Louwes: per september ben ik de nieuwe voorzitter van de werkgroep Wonen in de Cleantech Regio. Ik neem het stokje over van Harold van Ganzenwinkel die het acht jaar (!) heeft gedaan. De werkgroep Wonen werkt aan de uitvoering van de Regionale Woonagenda 2015-2017.

Ik ben werkzaam bij de gemeente Zutphen als teamleider van Programma’s, Projecten en Processen en als teamleider van Wijkregie. Al sinds 1995 werk ik bij de gemeente Zutphen, daarvoor heb ik ook vijf jaar bij de gemeente Deventer gewerkt. En daar woon ik ook nog steeds met veel genoegen.

Samen met de leden van de werkgroep Wonen wil ik meer focussen op de kwalitatieve aspecten van de woonagenda, nu de afspraken over de programmering- de kwantitatieve aspecten- inmiddels vorm hebben gekregen. En dit betreft dan niet alleen nieuwbouw maar natuurlijk ook de bestaande bouw. De ambities op het terrein van duurzaamheid van de Cleantech Regio spelen hier uiteraard een rol.

Willemien Kamphorst

Willemien Kamphorst Verbinder Energietransitie

Willemien Kamphorst is recent gestart als Verbinder Energietransitie bottom-up voor de regiogemeenten. De lokale overheden willen zich goed verbinden met de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn en 200 duizend ton per jaar te besparen op de CO? uitstoot. Willemien bewaakt namens de gemeenten de voortgang van de regionale afspraken en de verbinding met de Omgevingsagenda en partners als de provincies. Willemien schuift aan bij de adviestafel Energietransitie bottom-up en vertegenwoordigt de werkgroep in de Cleantech Regio.

Willlemien werkt bij Lochem als projectmanager en is namens die gemeente lid van het Strategisch Team van de Cleantech Regio.

 

 

COLUMN: OP DE BANK BIJ... Mieke Oostra

Be the pioneer you can be!

Mieke Oostra

De zomer biedt tijd voor reflectie. De vraag die lector Mieke Oostra van Saxion bezighield tijdens het genieten van de zomerzon in een Zuid-Duits berglandschap: wat betekenen al die verontrustende signalen over onze maatschappij voor onze werkzaamheden om wijken en dorpen in onze Cleantech Regio energieneutraal te maken?

“Ons huidige institutionele systeem piept vervaarlijk als je het nieuws een beetje volgt. De Süddeutsche gooide in mijn vakantie elke dag tijdens het ontbijt meer olie op het vuur. Ondanks dat het een genot is deze krant te lezen, groeide gaandeweg een unheimisch gevoel. Artikel na artikel werd ik in poëtisch Duits om de oren geslagen met gedetailleerde informatie over de eurocrisis (vallen de Italiaanse banken al om?), de vertrouwenscrisis in de democratie (AfD), consumentenbedrog door het bedrijfsleven (VW), onrust (Turkije), oorlog (Syrië) en andere strubbelingen (verkiezingen in de VS, TTIP). Natuurlijk, ons leven is nagenoeg even gerieflijk als voor 2008, maar toch. De tekenen dat er zaken drastisch veranderen, zijn onmiskenbaar …

Hoe snel gaan de veranderingen? En wat is er eigenlijk precies aan het veranderen? Dat zijn vragen die blijven terugkeren. Omdat ik me normaliter meer richt op de technologie, was ik nieuwsgierig geworden naar mensen die de sociaaleconomische ontwikkelingen duiden. Daarom heb ik van de zomer  Gekochte tijd van socioloog Wolfgang Streeck gelezen en Der Sieg des Kapitals van historica Ulrike Herrmann. Beiden komen uit bij een niet heel vrolijk makend toekomstbeeld. Zo sluit Herrmann niet uit dat we in Europa qua welvaartsniveau dramatisch terugzakken en met ezelkarren over de snelweg zullen trekken. Deze verhalen gaven me belangrijke inzichten over de onontkoombaarheid van de veranderingen. Maar hieruit bleek ook dat je een socioloog of geschiedkundige niet moet vragen hoe de toekomst eruitziet. Zij kunnen vanuit hun vak alleen oplossingen uit het verleden projecteren naar de toekomst. Als je nieuwe oplossingen wilt meenemen heb je ontwerpers nodig, dromers, pioniers, visionairs en uitvinders.

Terug in de tijd kunnen we niet als persoon, maar ook niet als bedrijf of als samenleving. Een vlucht naar voren betekent risico’s nemen, innoveren en experimenteren. Dat is eng. Een derde scenario, gewoon afwachten wat er gebeurt, is daarom het meest waarschijnlijk. Het verstandigste is om de eerste twee scenario’s te combineren; terug naar vroeger, maar dan beter! Zorg dat er houvast is voor mensen en leg uit, droom samen en experimenteer. Zaken moeten anders en kunnen anders. 

Ik hoop dat u in de zomer ook weer inspiratie heeft opgedaan om u in te zetten voor energie uit duurzame bronnen, slim grondstofgebruik en het mooier maken van onze eigen Stedendriehoek. Aan ons allen als ontwerpers, dromers, pioniers, visionairs, uitvinders en doeners in de Cleantech Regio: werk aan de winkel! Be the pioneer you can be!”

 

Dr. ir. Mieke Oostra

(Lector Innovatieve technologie in de Bouw bij Saxion/Lector Ruimtelijke Transformaties bij Hanzehogeschool Groningen)

Colofon

Online Magazine Driehoeksverhouding

De Driehoeksverhouding is een uitgave van de Cleantech Regio en verschijnt driemaal per jaar. Het e-zine wordt toegezonden aan bestuurders en ambtenaren in de regio Stedendriehoek, (maatschappelijke) organisaties, ondernemers, (onderwijs) instellingen die op het niveau van de Cleantech Regio werken, en aan iedere andere geïnteresseerde.

NIEUW: Bundeling nieuws in de regio
Sinds afgelopen zomer zijn de nieuwsbrieven van regio Stedendriehoek, de Strategische Board Stedendriehoek en Stedendriehoek Innoveert gebundeld in een gezamenlijke nieuwsbrief van Cleantech Regio. Daarin leest u elke twee weken kort nieuws over de samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs.
Ook Driehoeksverhouding kreeg een nieuw jasje en is meer gericht op de ontwikkelingen in en voor Cleantech Regio. Drie keer per jaar leest u interviews en achtergrondverhalen over cleantech. Ontvangt u dit e-zine voor het eerst? Veel leesplezier!

Tips? We hebben ons uiterste best gedaan om een prettig, leesbaar magazine te maken. Suggesties voor verbeteringen zijn uiteraard welkom. Dit kan via bovenstaand emailadres. 

Voor informatie:
Communicatie Cleantech Regio
Telefoon: (0571) 279880
E-mail: communicatie@cleantechregio.nl
Twitter: @regio_S3H en @CleantechRegio
Web: www.regiostedendriehoek.nl en www.cleantechregio.nl

Tekst: Anne-Marie Veldkamp Journalistiek & Communicatie en Janneke Panneman en Gülay Yildirim (communicatie Cleantech Regio); 

Eindredactie: Janneke Panneman, Bureau Stedendriehoek; 
Foto’s: Erwin Zijlstra (EZ fotografie), Rob Voss, Anne-Marie Veldkamp Journalistiek & Communicatie, communicatie Cleantech Regio; 
Realisatie & vormgeving: Peter Dees, ZinOntwerpers (Zwolle).

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .